Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Lekker, zo maak je boerenkoolchips!

homemade-green-kale-chips.jpg

Zin in een lekkere én gezonde snack? We hebben gelezen dat boerenkoolchips dé superfoodtrend is en het is nog super makkelijk te maken ook. 

In New York schijnen ze er dol op te zijn; daar is momenteel alles met oer-Hollandse boerenkool (op z’n Engels: ‘kale’) superhip en Amerikanen zijn nu eenmaal gek op chips. En aangezien boerenkoolchips behalve lekker ook spotgoedkoop en supermakkelijk te bereiden is, zijn ook wij overstag.

Blijf erbij

Eén ding: houd ze wel goed in de gaten als ze in de oven gaan, want de uiteinden van de blaadjes worden snel té krokant. Het wil ook weleens helpen om de ovendeur op een klein kiertje te houden. Als je chips overhoudt, kun je ze vier tot vijf dagen in een luchtdicht afsluitbare plastic doos op kamertemperatuur bewaren.

Dit zijn twee eenvoudige recepten:

Boerenkoolchips met sesamzaadjes

Ingrediënten (2 tot 4 personen):
300 gr boerenkoolbladeren
1 el olijfolie
1 tl sojasaus
1 tl sesamzaad

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd het middelste gedeelte van de stengels van de boerenkoolbladeren eruit. Was de bladeren schoon en laat ze drogen. Scheur vervolgens de droge bladeren in grote stukken en doe ze in een kom. Doe daarna de olie, sojasaus en wat sesamzaad erbij. De bladeren moeten een beetje glinsteren, maar gebruik niet te veel olie. Proef of het goed is en voeg eventueel wat meer sojasaus toe. Hussel alles door elkaar en leg de bladeren op een bakplaat met bakpapier en zet die in de oven. Het hangt af van de oven, maar de baktijd varieert tussen de 6 en 12 minuten. Houd het een beetje in de gaten en haal ze eruit als ze lekker crispy zijn.

Dit recept komt uit het boek Powerfood van Rens Kroes.

Pittige boerenkoolchips met masala

Ingrediënten:
1 boerenkool
1 tomaat, in vieren
3 zongedroogde tomaten
1/2 tl paprikapoeder
1/4 tl komijnpoeder
snufje zout
1/8-1/4 tl cayennepeper
zwarte peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190 °C. Scheur kleine stukjes boerenkool van de stelen en leg ze in een vergiet. Was ze en droog ze goed. Leg de droge stukjes in een schaal. Doe de tomaatkwarten en zongedroogde tomaatjes in de keukenmachine. Laat de machine draaien totdat er een glad mengsel is ontstaan; schraap halverwege de zijkanten van de kom schoon.  Het mengsel lijkt niet veel te zijn, maar het idee is dat je de boerenkool net wat smaak geeft in plaats van deze met een dikke saus te bedekken. Voeg het paprikapoeder, het komijnpoeder en het zout toe, en dan zoveel cayenne- en zwarte peper als je wilt. Laat de machine nogmaals draaien en schep het mengsel dan in de schaal met de boerenkool. Hussel de boerenkool met je handen om zodat alle stukjes gelijkmatig bedekt raken met het masalamengsel.

Leg de boerenkoolstukjes op een bakplaat met bakpapier en zet deze 14-16 minuten in een voorverwarmde oven met de overdeur op een klein kiertje (of 6 tot 12 minuten met het deurtje dicht – beetje uitproberen). De boerenkool is klaar als deze helemaal knapperig en dun is.

Súpersimpele boerenkoolchips

Je kunt superfoodboerenkoolchips ook supersimpel met alleen (olijf)olie en zout maken, zoals in deze video:

Meer gezonde snacks

Zo maak je gezonde groentechips (video)

Wat is ‘gezonder’: een bitterbal uit de oven of gefrituurd?

Tips voor een gezonde high tea

Ook interessant