Eten

Toetje: romige koffiemousse!

koffiemousse_teaser.png

Toetjes smaken stiekem het allerbest als het buiten nat en guur is. Maak daarom op een herfstachtige dag koffiemousse en het genieten met een hoofdletter G kan beginnen. Voel je je schuldig? Maak dan vooraf een lange herfstwandeling! 

Wat heb je nodig? 

– 3 eieren
– 200 ml slagroom
– 100 – 150 ml espresso koffie
– 2 theelepeltjes of een kleine eetlepel oploskoffie
– 60-70 gram suiker
– ijswater/ijsklontjes
– koffieboontjes
– 3 blaadjes gelatine

Extra: 3 kommetjes

Zo maak je het!

Stap 1: Split de eieren en doe het eigeel en eiwit in een aparte kom. Klop het eigeel met ongeveer 30 gram suiker totdat het lichtgeel en dikker begint te worden. Als dit klaar is, zet je het kommetje in een bakje met water en ijs (ijswater).

Stap 2: Klop het eiwit met ongeveer 15 à 20 gram suiker zo stevig dat je de kom op de kop kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt. Klop het ook weer niet te stijf, omdat dan al het lucht eruit gaat en je koffiemousse minder luchtig wordt.

Stap 3: In je derde kommetje ga je het slagroom kloppen met ongeveer 15 à 20 gram suiker totdat het stevig wordt en je mooie slagroompuntjes kunt maken.

Stap 4: Leg de gelatine een poosje in koud water en maak ondertussen een espresso. Als de gelatine lang genoeg in het koude water heeft gelegen, kun je het uitknijpen en in de warme espressokoffie oplossen. Laat dit afkoelen tot ongeveer 30 tot 50 graden (in ieder geval niet te heet, maar ook niet te koud).

Stap 5: Schep vervolgens rustig 1/3 deel van het geklopte eiwit door het eigeel en voeg daarna 1/3 van de slagroom toe en roer het er ook rustig doorheen. Als je dit hebt gedaan, kun je de rest van het eiwit en slagroom er rustig doorheen scheppen/roeren.

Stap 6: Daarna gaat de espressokoffie er beetje bij beetje bij. Als je een krachtige mousse wilt qua koffiesmaak, dan kun je er nog wat oploskoffie doorheen mengen. Dit zorgt eveneens voor kleine zwarte spikkeltjes in je mousse.

Stap 7: Schenk dit mengsel in mooie glaasjes en zet het in de koelkast en laat het een uurtje of twee opstijfen in de koelkast. Serveer vervolgens met koffieboontjes al decoratie. Ook geschaafde chocolade of een toef slagroom is een idee!

Tip: Senseo koffiezetapparaat bij abonnement

Van koffie krijgen we nooit genoeg, dus serveer na het toetje nog een kleine espresso om af te kicken. Wist je trouwens dat je bij een abonnement op Margriet een Senseo koffiezetapparaat cadeau krijgt? Maak snel gebruik van deze speciale aanbieding!

Bron recept: dekoffiefilters.nl

Ook interessant