Eten

Lekker om zelf te maken: aardbeienjam met balsamico en tijm

aardbeien-koken.jpg

Aardbeien zijn nu volop verkrijgbaar. Wist je dat je zelf ook gemakkelijk aardbeienjam kunt maken? Geef er een twist aan door balsamico en tijm aan de jam toe te voegen. 

Jammaakster en blogger Janine Bruinooge van culiblog datisjammie.nl laat in haar boek Jam, gelei, confituur en meer lekkers van het seizoen zien hoe je eenvoudig zelf jam, compote, relish, gelei en siroop maakt met de vruchten van het seizoen. Uit haar boek dit recept voor aardbeienjam met balsamico.

Voorbereidingstijd
10 minuten + 3 uur weken/intrekken

Bereidingstijd
15 minuten

Dit heb je nodig

Ingrediënten
Voor drie potten van 230 ml met schroefdeksel heb je de volgende ingrediënten nodig:
• 500 gram aardbeien
• 360 gram geleisuiker (verhouding 1 kilo fruit : 1 kilo suiker)
• 1 kleine citroen
• 1,5 eetlepel donkere balsamicoazijn
• 2 takjes tijm

Benodigdheden
• twee kommen en weegschaal
• vergiet
• keukenpapier
• keukenmesje
• (puree)stamper
• citruspers
• schoteltje
• gesteriliseerde jampotten en deksels
• kookpan
• houten lepel
• schuimspaan
• lepel

Ook handig
• schone theedoeken
• glastang en jamtrechter
• kookwekker

Zo maak je de jam

1. Spoel de aardbeien af onder koud water. Dep ze droog met een stuk keukenpapier en verwijder de kroontjes. Doe de aardbeien in een grote kom en plet ze fijn met een vork of (puree)stamper.

2. Weeg de geleisuiker af en pers de citroen uit. Voeg de suiker en het citroensap toe aan de aardbeien en schep goed om. Laat het fruitmengsel 3 uur (langer mag ook) staan op een koele plek. Schep het af en toe voorzichtig om zodat de suiker goed oplost.

3. Zet een schoteltje in de vriezer of onder in de koelkast zodat het goed koud kan worden en je later de dikte van de jam kunt controleren. Maak de jampotten en deksels schoon (tips en uitleg over het steriliseren van jampotten kun je vinden op Janines culiblog).

4. Doe het fruitmengsel in een kookpan. Prak de aardbeien eventueel nog wat fijner. Voeg de takjes tijm toe, roer het fruitmengsel nogmaals goed door en breng aan de kook. Laat de jam 4 minuten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat de gehele massa borrelt en blijft borrelen, ook als je roert.

5. Controleer de dikte van de jam met de stollingsproef. Doe wat jam op het koude schoteltje en laat minimaal 1 minuut afkoelen. Het mengsel moet stollen tot een bolle druppel. Het moet meegeven, rimpelen, wanneer je het zachtjes met de top van je vinger indrukt. Is dat het geval, dan is de jam klaar. Als de jam te dun is, kook de jam nog wat langer.

6. Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Verwijder de takjes tijm, voeg de balsamicoazijn toe en roer goed door. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Gebruik eventueel een jamtrechter om knoeien te voorkomen. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat de potten rustig afkoelen.

Zelf jam maken

Serveertip
Gebruik de aarbeienjam met balsamico op een borrel- of kaasplankje: serveer de jam met crackers en zachte romige kazen zoals een brie of een camembert.

Varianten
Andere lekkere varianten zijn aardbeienjam met basilicum, tijm of citroenmelisse. Wil je fruit mixen? Kies dan voor aardbeienjam met kruisbessen of met frambozen.

Het boek Jam, gelei, confituur en meer lekkers van het seizoen van Janine Bruinooge bestaat uit meer dan 120 pagina’s vol handige informatie, praktische tips en heerlijke recepten om het beste van het seizoen te bewaren. In de maanden juni en juli is het boek extra voordelig geprijsd: € 9,95 i.p.v. € 14,95.

Bron | Jam, gelei, confituur en meer lekkers van het seizoen, datisjammie.nl
Foto’s | iStock en Studio Gerhard Witteveen/Jam, Gelei, Confituur en meer lekkers van het seizoen

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant