Je moet veel geduld hebben en investeren in een suikerthermometer en aan aantal specifieke ingrediënten, maar dan maak je wél deze plaatjes van snoepjes in je eigen keuken! Geweldig voor een speciale gelegenheid zoals een bruiloft of een tuinfeest: lolly’s met eetbare bloemblaadjes.
Wat heb je nodig?
(voor 12- 15 stuks)
– plantaardige olie
– 3x 65 g kristalsuiker
– 3x 50 ml water
– 3x 15 ml (ongeveer) citroensap
– 3x 20 g glucosestroop
– drupje aroma naar smaak
– levensmiddelenkleurstof
– de blaadjes van een paar eetbare bloemen naar keuze
Zo maak je het!
Bekleed een bakplaat of werkblad met bakpapier en bestrijk het papier met een dun laagje olie. Verwarm in een pannetje met dikke bodem 65 g suiker, 50 ml water, 15 ml citroensap en 20 g glucosestroop op matig vuur. Plaats een suikerthermometer in de pan en breng de massa aan de kook.
Draai het vuur, als de thermometer 120 graden aanwijst, lager en laat de siroop 20 min. doorkoken tot de thermometer 143 graden aanwijst. Neem de pan van het vuur en laat ongeveer 1 minuut rusten, zodat de suikermassa niet meer borrelt en de belletjes verdwijnen. Voeg het aroma en eventuele kleurstof toe.
Lepel steeds een beetje siroop op de bakplaat en laat ze uitlopen tot mooie rondjes. Leg in elk rondje een lollystokje, draai hem een slagje en leg er een eetbaar bloemblaadje op. Lepel er meteen een beetje siroop overheen. Laat de lolly’s in 20 – 30 minuten hard worden.
Herhaal dit nog twee keer, ook weer met 65 g suiker, 50 ml water, 15ml en 20 g glucosestroop. Je kunt natuurlijk al een tweede pannetje opzetten als je bezig bent met lolly’s gieten. Door met kleine hoeveelheden te werken, blijft de siroop goed en wordt hij niet te snel hard.
Heb je de ingrediënten niet in huis? Bestel ze dan hier online bij Albert Heijn
Vandaag besteld, morgen in huis
Ruim assortiment van AH XL, Gall&Gall en Etos
Kies zelf je bezorg- of ophaalmoment
Meer lezen over hoe je zelf snoep maakt? Je vindt het in Margriet 36.