Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Koken met kliekjes? 6 handige tips!

koken-met-kliekjes.png

Vind jij het ook vaak moeilijk om van je kliekjes nog iets lekkers te maken? Belanden ze daarom meestal in de prullenbak? Ho, stop! Lees hier de beste tips en recepten om je restjes om te toveren tot een heerlijke maaltijd.

Handige ingrediënten

Wil jij met jouw restjes de meest heerlijke gerechten tevoorschijn toveren, dan moet je ook een paar andere ingrediënten in huis hebben om het naar een hoger level te tillen. Kijk mee naar de voorraad van een kliekjesspecialist!


- Eieren: je kunt het niet alleen gebruiken om een omelet mee te maken; deze alleskunners zijn oppermachtig als het gaat om het koken met restjes. Verwerk ze in een hartige quiche, als groente-frittata of als extra vulling in een chinese tomatensoep.

– Tortilla wraps: wraps hoeven niet per se een Mexicaans tintje te hebben; ook die Thaise roerbakschotel past perfect in zo’n pannenkoekje. Ook erg lekker als lunch.

– Kruiden: deze smaakbommetjes kun je lekker lang bewaren en met het kleinste snufje tover je jouw schotel van naturel om tot een Italiaanse of misschien wel Thaise lekkernij. Mix en match de kruiden tot je jouw favoriete combi hebt gevonden.

– Sojasaus of ketjap: heb je gisteren genoten van een lekker biefstukje? Snijd het overige vlees in reepjes en roerbak samen met de groenten van gisteren en een scheut zoete ketjap. Serveer met wat noodles en klaar is je Oosterse mix.

– Bouillonblokjes: als er één gerecht koning van de kliekjes genoemd mag worden, dan is het soep. Stop alle groenten van de dag ervoor in een grote pot, een bouillonblokje erbij en klaar is kees. Kies voor een rustieke variant of pureer alles tot een gladde textuur.

– Bladerdeeg: een quiche kun je vullen met allerlei lekkere restjes. Een beetje paprika van gisteren en die gebakken spekjes met champignons die zo lekker waren, doen het perfect in een hartige taart. Bladerdeeg uitrollen en vullen maar!

Kliekjes bewaren

Als je met kliekjes wilt koken, moet je ze ook goed bewaren. Daarom moet je alles eerst af laten koelen voordat je ze in de koeling zet. Als je warme producten in de koelkast zet, loopt de temperatuur hier namelijk veel te hoog op. De andere etenswaren bederven hierdoor een stuk sneller. Wil je niet te lang wachten tot je eten is afgekoeld? Verdeel je maaltje dan in kleinere porties of doe het in een kom en zet deze in koud water met ijsblokjes.

Bewaar een kliekje niet te lang. Sla, salades, soep, rijst en rijstgerechten bederven in het algemeen wat sneller dan aardappelen, aardappelgerechten, gekookte groenten, stamppot met rauwe groenten, vlees en vleesgerechten en pasta. Gebruik de restjes binnen één of twee dagen.

Bekijk ook:

Leuke artikelen van Margriet.nl ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

 

Ook interessant