Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Lekker op de BBQ: Lamsspiesen en Courgette

bbq.png

Culinair redacteur Colette Beyne:““Nu de zomer dan toch echt lijkt door te zetten kunnen we eindelijk vaker lekker buiten eten. Tuinmeubelen worden schoongemaakt en barbecues en toebehoren worden massaal tevoorschijn gehaald of aangeschaft.

 

Zo’n 50% van de Nederlandse huishoudens hebben een barbecue, die eigenlijk alleen op echt zomerse dagen gebruikt wordt. Dat komt neer op gemiddeld zes keer per jaar en daarmee loopt Nederland ver achter bij andere landen waar het weer ook niet altijd meezit.

 

Barbecueën is gezellig en wordt ervaren als feestelijk. De tijd dat er alleen maar veel hamburgers en worstjes op de barbecue werd gelegd, is wel voorbij. Er wordt steeds vaker gekozen voor spiesjes, vis, kaas en groenten. Lichter en gezonder!

 

Dit barbecuemaaltje met een Noord-Afrikaans tintje is daar een goed voorbeeld van. Bij de spiesjes van lamsgehakt en geroosterde courgette smaken warme pitabroodjes of repen Turks brood erg lekker. Het gehakt krijgt een bijzondere smaak door het gebruik van Ras el Hanout, een specerijenmengsel, en harissa, te vergelijken met sambal. Beide worden veel gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken en zijn te koop bij Turks-Marokkaanse winkels”

 

Lamsspiesen (4 stuks)

– 300 g lamsgehakt

– 1 sjalotje, gesnipperd

– 1 teen knoflook, fijngehakt

– 1 tl Ras el Hanout

– 2 el fijngesneden platte peterselie

– zout

– 1 tl harissa

– 1-2 el milde olijfolie

 

Bereiding
Week 4 dikke houten prikkers in koud water of bestrijk metalen spiesen dun met olie. Meng het gehakt met de rest van de ingrediënten op de olie na, tot een glad mengsel. Dit gaat het best met natte handen. Verdeel het gehakt in vieren en vorm van elk kwart drie bolletjes. Kneed ze om de prikkers. Bestrijk dun met olie en gril de spiesjes op de barbecue, rooster niet te laag, in ± 10 min. rondom bruin en gaar.

 

Bereidingstijd: ± 20 min.

 

Geroosterde courgette (4 personen)

Ingredienten

– 1 grote of 2 kleine courgettes, in dikke plakken

– 2 el milde olijfolie

– 1 el bruschettakruiden

– Zout

 

Bereiding

Schud de courgette om met de olie en gril ze 3 min. op een groente- of grillplaat op een hete barbecue. Keer ze en bestrooi de gegrilde kant met de kruiden. Gril ze aan de andere kant ook 3 min. en bestrooi met zout naar smaak.

 

Bereidingstijd: ± 10 min.

 

Ook interessant