Is het geen plaatje, dit prachtige kleine taartje met blauwe bessen? Een lust voor het oog én voor je maag. Het recept komt uit het kookboek Groente! van chef Niven Kunz en de blauwebessentaartjes zijn werkelijk om op te vreten. Zo maak je ze.
Dit heb je nodig voor twee taartjes
Harde Wenerdeeg voor de taartbodem
200 g boter
100 g suiker
1 ei
300 g bloem
1 tl bakpoeder
Frangipane (beslag van amandelspijs)
125 g boter
125 g suiker
2 eieren
35 g bloem
125 g amandelpoeder
Meringue
200 g eiwit
75 g poedersuiker
325 g kristalsuiker
85 ml water
Garnering
250 g blauwe bessen
eetbare paarse viooltjes
cress (tuinkers of waterkers)
Extra: 2 taartvormen met een diameter van 10 cm, een deegroller, suikerthermometer, spuitzak en een crème brûlée brander
Zo maak je de blauwebessentaartjes
Verwarm de over voor op 180 °C.
Harde Wenerdeeg: doe boter en suiker bij elkaar in een beslagkom en klop het mengsel met een mixer een beetje los. Voeg de eieren toe, vervolgens bloem en bakpoeder en maak een deeg. Laat het 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg uit en bedek de bodem van de ingevette taartvormen ermee, snijd eventuele overlappingen eraf.
Frangipane: meng de ingrediënten voor de frangipane tot een nat beslag. Vul hiermee de taartjes en bestrooi het met de blauwe bessen. Bak de taartjes in de oven gedurende 17 minuten. Laat ze daarna op kamertemperatuur komen.
Meringue: klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf. Laat het mengsel even staan en maak intussen de suikerstroop door de suiker en het water bij elkaar in een pan te verwarmen totdat de suiker is opgelost. Roer de suikerstroop door het geklopte eiwit. Doe de meringue in een spuitzak en spuit mooie toefjes op de taartjes. Bruin het eiwit met de crème brûlée brander en garneer met de bessen, viooltjes en cress.
Bereidingstijd: 90 minuten
Over het boek
Dit recept komt uit Groente!, waarin Niven Kunz voor eens en altijd bewijst dat koken met groente (en fruit) spannender, stoerder en vooral veel gemakkelijker is dan vaak wordt gedacht. De recepten in dit boek zijn eenvoudig te maken en de ingrediënten echt overal verkrijgbaar. Van avocado-makreelsalade en gepofte biet met aardbei tot risotto met bospeen of een paddenstoelensoep met walnoot: de verrassende twists zorgen voor een spectaculair resultaat. Voor iedereen die graag wil koken met groente in de hoofdrol, maar niet altijd weet hoe.
De jonge Niven Kunz heeft al sinds zijn 24ste een Michelinster en weet hoe hij groente moet laten schitteren in gerechten. Dat wordt gewaardeerd: zijn Restaurant NIVEN is al drie jaar op rij door vijfhonderd collega’s uitgeroepen tot ‘Beste Groenterestaurant van Nederland’.