Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Latte macchiato versus cappuccino: welke van de twee heeft minder calorieën?

latte-macchiato-versus-cappuccino-welke-van-de-twee-heeft-minder-calorieen.jpg

Een lekkere latte macchiato op een terras of een cappuccino na het avondeten: tegen zo’n heerlijke bijzondere koffie zeggen wij geen nee. Maar hoe (on)gezond is zo’n koffievariant met melk nu eigenlijk? We zochten het voor je uit.

En als je op dieet bent en op calorieën let, kun je dan beter gaan voor een latte macchiato of voor een cappuccino?

Verschil latte macchiato en cappuccino

Voor we kijken naar het aantal calorieën eerst even het verschil tussen de twee, want dat kennen veel mensen ook niet.  Zowel een latte macchiato als een cappuccino bestaan uit melk, melkschuim en koffie, maar de verhoudingen zijn anders. Ook worden ze op een andere manier gemaakt.

Bij een cappuccino begint het drankje met een shot espresso, waar opgeklopte melk en melkschuim aan toegevoegd worden. Die drie verschillende componenten nemen allemaal ongeveer evenveel ruimte in, in het kopje. Omdat de koffie en de opgeklopte melk mengen, krijg je een lekker romige koffie. Een latte macchiato bestaat uit dezelfde ingrediënten, maar begint met de melk. Waar je bij een cappuccino de melk bij de koffie schenkt, schenk je bij een latte macchiato de koffie bij de melk. Ook bevat een latte macchiato meer melk dan een cappuccino: ongeveer twee derde is melk, ten opzichte van een derde koffie. Niet verrassend dan ook, dat latte macchiato letterlijk ‘gevlekte melk’ betekent.

Lees ook:
Van piccolo tot long black: dít betekenen al die verschillende koffiesoorten

Koffie zonder calorieën

Een latte macchiato en cappuccino bevatten ongeveer evenveel koffie, dus daar komt het verschil in calorieën niet vandaan. Überhaupt is zwarte koffie geen boosdoener tijdens je dieet: het bevat nagenoeg geen calorieën. Waar de calorieën wel vandaan komen, is de melk. Voor deze lekkere melkachtige drankjes wordt meestal volle melk gebruikt, omdat dit een mooiere schuimlaag geeft en een lekkere, volle smaak heeft.

Calorieën in latte macchiato en cappuccino

Maar juist door die volle melk, kunnen de drankjes wel een stuk ongezonder worden. Helemaal als je de hele dag door flink wat van die romige koppen koffie drinkt, kan het aardig oplopen. In één gemiddelde kop cappuccino van 150 milliliter zitten namelijk al snel 62 calorieën. En aangezien je de koffie vaak in een extra grote mok krijgt, kan dat nog wel eens oplopen naar ruim tachtig calorieën. Aangezien de calorieën vooral uit de volle melk komen, komt het dan ook vast niet als een verrassing dat een latte macchiato vaak nog net iets meer calorieën bevat. Helemaal omdat deze vaak geserveerd wordt in een kop of glas van 250 milliliter, kan dit wel oplopen tot 128 calorieën.

Als je kijkt naar de hoeveelheid calorieën, kun je dus beter gaan voor een cappuccino. Maar heb jij liever een latte macchiato? Dan moet je die om deze reden zeker niet laten staan. Af en toe zo’n lekkere koffiedrank met melk moet kunnen: het is véél te lekker om te laten staan!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Douwe Egberts, Voedingscentrum
Beeld | iStock

Ook interessant