Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Lamstajine met kweeperen, pruimen en abrikozen

lamstajine-met-kweeperen-pruimen-en-abrikozen.jpg

Lamstajine met kweeperen, pruimen en abrikozen: een verassend recept uit de Marokkaanse keuken, van tv kok Mounir Toub. “In een tajine kun je simpele ingrediënten omtoveren in heerlijke gerechten.”

Je maakt deze tajine in iets meer dan 1,5 uur.

Dit heb je nodig (4 personen):

Voor de tajine:

  • 8 draadjes saffraan
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 2 tl gemberpoeder
  • 1 tl ras el hanout
  • 1 dl olijfolie
  • versgemalen peper en zout
  • 800 g lamsvlees stukken met bot
  • 2 middelgrote uien, in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • ± 4 dl warme groente- of vleesbouillon
  • ½ bos platte peterselie, steeltjes en blaadjes fijngehakt
  • ½ bos koriander, steeltjes en blaadjes fijngehakt

Voor de kweeperen met pruimen en gedroogde abrikozen:

  • 50 g sesamzaad
  • 100 g ongezouten boter
  • zonnebloemolie
  • 100 g blanke amandelen
  • 2 kweeperen, geschild, klokhuizen verwijderd, in partjes
  • 1 kaneelstokje
  • snuf zout
  • 3 el suiker
  • 1 el oranjebloesemwater
  • 2 el honing
  • 8 pitloze gedroogde pruimen
  • 8 gedroogde abrikozen

Extra nodig: tajine of ruime hapjespan met deksel.

Bereidingswijze lamstajine met kweeperen, pruimen en abrikozen:

  1. Meng voor de tajine de specerijen met de olijfolie met een garde door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
  2. Wrijf het vlees goed in met de marinade en leg de stukken vlees in de overgebleven marinade afgedekt in de koelkast. Laat minimaal 1 uur, maar beter nog 24 uur, marineren.
  3. Verwarm de tajine op middelhoog vuur op een warmteverdeler en giet hier een laagje olijfolie in, zodat de bodem net bedekt is. Braad het gemarineerde lamsvlees hierin kort aan.
  4. Voeg, zodra het vlees aan beide kanten mooi gebruind is, de ui en de knoflook toe en laat ± 4 min. meebakken. Blus af met zoveel bouillon dat het vlees net niet onder staat. Laat in ± 45 min. op middelhoog vuur, met het deksel op de tajine, gaar stoven. Draai de vleesstukken elke 10 min. om en controleer of er nog genoeg vocht in de pan zit. Voeg zo nodig extra bouillon toe.
  5. Verwarm voor de kweeperen de oven voor op 160 °C. Rooster het sesamzaad in de oven in ± 8 min. goudbruin.
  6. Verwarm de boter op zeer laag vuur heel rustig, zodat het melkvet bovenop drijft.
  7. Giet alleen het melkvet over in een ander pannetje (= geklaarde boter). Melkeiwit (witte onderop) wordt niet gebruikt.
  8. Verwarm een laagje zonnebloemolie in een hapjespan tot maximaal 160 °C en bak hierin de amandelen goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
  9. Doe de geklaarde boter en 2 el zonnebloemolie in een koekenpan.
  10. Leg de kweeperenpartjes in de pan en doe er het kaneelstokje bij. Bestrooi met wat zout.
  11. Verdeel de suiker over de kweeperen en giet hier het oranjebloesemwater op. Leg de pruimen en de abrikozen erbij en laat alles op laag vuur, met het deksel op de pan, in ± 20 min. gaar worden.
  12. Verwijder, als de kweeperen beetgaar zijn, het deksel en voeg een paar eeetlepels van de vleessaus en de honing toe.
  13. Laat de kweeperen op middelhoog vuur goudbruin karamelliseren.
  14. Leg de mooiste kant van het vlees naar boven in de tajine.
  15. Verdeel het fruit mooi over het vlees. Verdeel er 1 eetlepel kweeperensap over en bestrooi met het sesamzaad, de amandelen en de kruiden.
  16. Serveer de tajine met net afgebakken Marokkaans brood.

Bereidingsduur lamstajine met kweeperen, pruimen en abrikozen : ± 90 min. + ± 8 min. oventijd.

Ziet er goed uit!

Recept | Mounir Toub
Fotografie | Bob Eshuis

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-45. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op
 margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant