Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dit kun je beter niet invriezen

frozen-plums.jpg

Als je je vriezer slim gebruikt, wordt het een slimme voorraadkast met (de basis voor) de heerlijkste gerechten. Maar: er zijn ook een aantal voedingsmiddelen die je níet in kunt vriezen.

Wat kun je niet invriezen?

-Hele (gekookte) aardappelen niet, (maar puree en voorgebakken frites wel).
-Hele appels, peren en kiwi’s niet (maar compote of moes ervan wel).
-Gezouten boter, oude of magere kaas.
-Gekookte eieren en rauwe eieren in de schaal (maar wel losgeklopt met een snuf zout. Eiwitten kun je invriezen zonder zout).
-Gebakken kwarktaart of taart met puddingvulling (maar andere taarten, deeg en brood kun je wel goed invriezen).
-Met zetmeel gebonden sauzen of soepen.

Ontdooide kliekjes invriezen: ja of nee?

Vries een kliekje dat ontdooid is maar dat toch niet op gaat, niet opnieuw in. Niet alleen gaat de smaak hard achteruit, bacteriën krijgen tijdens het ontdooien vrij spel. Hoe dat zit? Invriezen stopt de vermenigvuldiging van bacteriën in je eten. Hierdoor is je voedsel veel langer houdbaar, wat invriezen zo ideaal maakt. Maar belangrijk om te weten, is dat bacteriën niet doodgaan. De van nature aanwezige bacteriën kunnen de ‘vriesbewaring’ grotendeels overleven. Dus tijdens en na het ontdooien gaan ze vrolijk verder waar ze gebleven waren! Hier lees je hoe dat precies zit.

Onbeperkt houdbaar?

Al lijkt het misschien anders, ook de zaken in je vriezer zijn niet onbeperkt houdbaar. Schrijf daarom op het zakje of op een etiket wat er in zakje of doos zit en wanneer je het hebt ingevroren. Leg de oudste verpakkingen bovenop of vooraan. Maar algemeen geldt:
-Vlees 3-12 maanden
-Vis 4 maanden
-Brood, zuivelproducten 3 maanden
-Groenten: 6 -12 maanden
-Fruit: 8-12 maanden
-Bereid voedsel 3 maanden

Dit kun je wél heel goed invriezen

Deze voedingsmiddelen in dit artikel kun je trouwen wél heel goed invriezen.

Drie extra tips voor in de vriezer:

  1. Vries voedingsmiddelen beter ongekruid in
    Maak je een gerecht speciaal om in te vriezen, maak het dan nog niet helemaal op smaak. Het vriesproces beïnvloedt de smaak en het is dus beter om dit na het ontdooien en verwarmen te doen.
  2. Maak platte pakketjes
    Platte pakketjes kun je makkelijk stapelen en levert meer ruimte op in de vriezer. Leg de zakjes met inhoud eerst op een blad of plank in de vriezer zodat ze mooi plat blijven, en stapel ze daarna.
  3. Dit vries je los in
    Vries koekjes, balletjes, plakken en andere losse voedingsmiddelen eerst los in, door ze op een (bak)plaat te leggen. Doe ze daarna over in diepvrieszakjes. Leg tussen lapjes vlees of gebak een stukje bakpapier of plasticfolie. Zo plakken ze niet aan elkaar.

M17 CoverV2In Margriet 17 2016 vind je meer handige tips&tricks voor het invriezen van voedingsmiddelen. Gemist? Je kunt dit nummer nabestellen op tijdschrift365.nl

Ook interessant