Helaas, Sinterklaas is weer voorbij. Maar wat doe je met al die overgebleven kruidnoten? In ieder geval niet weggooien, want ondanks de beperkte houdbaarheid, kun je er nog van alles mee maken. We delen wat ideeën.
Wie weet doe je inspiratie op voor een lekker kerstdinertoetje.
1. Kruidnoten-cheesecake
Vooral voor een cheesecake zijn kruidnoten heel geschikt als bodem. De speculaassmaak is een leuke afwisseling op een gewone bodem van koek. Dit recept is ook nog te gebruiken voor een lekker toetje voor de kerstdagen.
Benodigdheden:
200 gram kruidnoten
400 gram monchou
1 theelepel koekkruiden
60-75 gram roomboter
100 gram basterdsuiker
2 eieren
Bereidingswijze:
Verwarm je oven voor op 180 graden.
Maal/hak de kruidnoten fijn.
Smelt de boter in de magnetron of een pannetje en meng deze met de koekkruimels.
Schep de koekkruimels in een ingevette vorm en druk het geheel aan met de achterkant van een lepel.
Meng vervolgens de monchou met de koekkruiden, suiker en eieren in een grote kom.
Als de meeste klontjes zijn verdwenen is het goed.
Verdeel het ‘beslag’ over de bodem, strijk het geheel glad en zet de pepernoten cheesecake voor circa 40 minuten in de oven.
Laat vervolgens de cheesecake afkoelen en zet hem daarna in de koelkast. Als de cheesecake helemaal goed is afgekoeld, is hij klaar om gegeten te worden.
Wanneer je weleens speculaaskoekjes of schuddebuikjes op brood hebt gehad, weet je hoe lekker dit kan zijn. Dat geldt ook voor kruidnoten. Ook wanneer ze al wat zachter zijn geworden, zijn deze erg lekker om op brood te doen.
3. Kruidnotenrotsjes
Een lekkere variant op pindarotsjes. Ook nog eens makkelijk te maken!
Benodigdheden:
4 handjes kruidnoten
100 gram pure chocolade
halve theelepel koek- en speculaaskruiden
Bereidingswijze:
Smelt de chocolade in een pannetje, in de magnetron of au bain marie met de koek- en speculaaskruiden.
Als de chocolade gesmolten is, voeg je de kruidnoten toe.
Meng ze door de chocolade.
Schep hoopjes kruidnoten op een bakplaat of een bord met bakpapier.
Zet de rotsjes in de koelkast. Eet wanneer de chocolade hard is geworden.
4. Door je havermout
Kruidnoten als ontbijt? Waarom niet! Roer ze bijvoorbeeld door je havermout. Vooral in combinatie met banaan, kaneel en rozijnen is dit erg lekker.
5. Kruidnoten-tiramisu
Tiramisu is een van de populairste toetjes. Wanneer je al van plan was deze te maken, bijvoorbeeld tijdens kerst, is het lekker om een laagje van kruidnoten toe te voegen.
Benodigdheden:
100 gram kruidnoten
150 milliliter slagroom
150 milliliter mascarpone
1 eetlepel suiker
1 kopje sterke espresso
100 gram pepernoten
150 milliliter slagroom
150 milliliter mascarpone
1 eetlepel suiker
Een scheutje koffiesiroop amandel
Cacao
Bereidingswijze:
Roer de mascarpone los met een lepel.
Klop de slagroom met een eetlepel suiker lobbig en meng dit door de mascarpone.
Zet een kopje sterke espresso en voeg hier een scheutje koffiesiroop aan toe.
Dip een paar kruidnoten kort in de koffie en verdeel ze over een glas.
Verdeel hierover een flinke lepel van het mascarponemengsel.
Verdeel hierover een paar in koffie gedipte kruidnoten en maak het af met een klodder slagroom.
Garneer het met cacao en extra kruidnoten en laat minimaal een uur opstijven in de koelkast.
6. Kruidnoten-bananenbrood
Banenbrood is lekker en vaak ook gezond. Met kruidnoten erin maak je hem misschien iets ongezonder, maar het geeft het wel een lekkere bite. Neem je favoriete recept voor bananenbrood en voeg het overgebleven sinterklaasgoed toe.
7. Kruidnotentruffels
Dit recept is ontzettend handig voor wanneer je ook chocoladeletters over hebt.
Benodigdheden:
200 gram pepernoten (+ extra ter decoratie)
150 gram pure chocolade
120 gram roomkaas (op kamertemperatuur)
Bereidingswijze:
Doe de kruidnoten in een keukenmachine en maal ze fijn. Zorg dat je een paar extra kruidnoten fijn maakt en deze apart houdt ter decoratie van de truffels.
Doe de kruimels in een ruime kom en voeg de roomkaas toe. Meng dit alles goed door elkaar tot je een grote bal met roomkaas en kruidnoten hebt.
Rol in totaal 14 kleinere balletjes van deze grote bal. Leg de balletjes met kruidnoten en roomkaas op een bordje en zet ze vervolgens in de koelkast om minimaal 1 uur op te stijven.
Als de truffels minimaal 1 uur in de koelkast hebben gestaan, smelt je de chocolade. Dit kun je au bain marie doen of in de magnetron.
Haal de truffels vervolgens door de gesmolten chocolade en leg ze daarna op een velletje bakpapier. Strooi er direct wat van de fijngehakte kruidnoten over die je apart hebt gehouden, zodat deze vast komen te zitten op de truffel als de chocolade hard is geworden.
Laat de chocolade vervolgens stollen in de koelkast of op het aanrecht.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.