Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Kruidnoten en speculaas

kruidnoten-en-speculaas.jpg

Sinterklaas is weer in het land! Dat betekent dat we ook in de keuken weer aan de slag gaan met allerlei lekkernijen.

Kruidnoten
Bij Sinterklaas horen pepernoten en kruidnoten. Het verschil tussen die twee zit hem in het deeg. Pepernoten zijn lichter en harder dan kruidnoten en worden gemaakt van hetzelfde deeg als taaitaai. Kruidnoten worden gemaakt van bakmeel en speculaaskruiden.

Ingrediënten
100 gr zelfrijzend bakmeel
50 gr bruine basterdsuiker
1 theelepel speculaaskruiden
1 mespuntje zout
40 gr boter
2 eetlepels melk.

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe het bakmeel, de basterdsuiker, boter, zout, melk en speculaaskruiden in een kom. Snijd de boter in kleine stukjes. Kneed nu met je handen het deeg en rol er knikkers van. Leg deze op een afstand van 2 cm van elkaar op de bakplaat. Let daarbij op dat je de bakplaat in het midden van de oven plaatst! Bak de pepernoten in ca 20 minuten gaar, neem de pepernoten daarna van de bakplaat en laat ze afkoelen.

Speculaas
Natuurlijk kan Sinterklaas niet voorbij gaan zonder speculaas. Ook dit kun je gemakkelijk zelf maken.

Ingredienten
250 gr bloem
150 gr bruine basterdsuiker
100 gr boter
20 gr speculaaskruiden
1/2 dl water
25 gr amandelen

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 °C. Kneed alle ingrediënten, behalve de amandelen, voor het deeg. Voeg hier het water aan toe. Kneed daarna het deeg tot een soepele bal. Kneed de amandelen door het deeg. Smeer een bakblik in met boter. Druk het deeg in het bakblik tot een lap. Plaats de speculaas in het midden van de oven en bak deze bruin en gaar, in ongeveer 25 minuten.

Ook interessant