Eten

Zelf kruidenboter maken? Probeer deze 3 heerlijke variaties

zelf-kruidenboter-maken-margriet.jpg

Ga je barbecuen of borrelen? Daar mag stokbrood met kruidenboter niet bij ontbreken. En die is het allerlekkerst als je het zelf maakt.

Wil je naast de klassieke kruidenboter weleens wat anders proberen? We vertellen je precies hoe je pesto-kruidenboter en zongedroogde tomaten-kruidenboter maakt voor op stokbrood, ciabatta of ander knapperig brood. Ze zijn ook nog eens veganistisch en daardoor nóg lekkerder.

Klassieke kruidenboter

Ingrediënten
voor 4 personen

  • 125 g plantaardige roomboter, zoals Flora Plant gezouten
  • 5 g verse krulpeterselie
  • 5 g verse bieslook
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • sap van ½ citroen
  • peper

Zo maak je het

  1. Haal de boter uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  2. Hak de verse krulpeterselie en bieslook fijn in een keukenmachine.
  3. Voeg citroensap en knoflook toe en mix nog een keer kort voordat je de boter toevoegt.
  4. Mix totdat alle ingrediënten gemengd zijn en er een klassieke kruidenboter ontstaan is. Proef en breng het geheel op smaak met peper.

Pesto-kruidenboter

Ingrediënten
Voor 4 personen

  • 125 g plantaardige roomboter, zoals Flora Plant gezouten
  • 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 10 g verse basilicum
  • 10 g pijnboompitjes
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • sap van 1 citroen
  • peper

Zo maak je het

  1. Haal de boter uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  2. Hak de pijnboompitten fijn in een keukenmachine en voeg vervolgens de Parmezaanse kaas, verse basilicum, citroensap en knoflook toe en mix tot een gladde pesto.
  3. Voeg de boter toe en mix totdat er een pesto-kruidenboter ontstaat. Proef en breng het geheel op smaak met peper.

Zongedroogde tomaten-kruidenboter

Ingrediënten
Voor 4 personen

  • 125 g plantaardige roomboter, zoals Flora Plant gezouten
  • 30 g zongedroogde tomaatjes
  • 10 g verse oregano
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • sap van ½ citroen
  • peper

Zo maak je het

  1. Haal de boter uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  2. Hak de zongedroogde tomaatjes fijn in een keukenmachine.
  3. Voeg de verse oregano, knoflook en citroensap toe en mix tot een glad geheel.
  4. Voeg de boter toe en mix totdat er een zongedroogde tomaten-kruidenboter ontstaat. Proef en breng op smaak met peper.

Brood afbakken tot het lekker knapperig is… en smullen maar!

Kruidenboter maken variaties Margriet

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Flora Plant

Ook interessant