Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Krijg je van lightproducten juist meer trek?

istock-520548582-1.jpg

Er wordt wel gezegd dat je lichaam door de zoetstoffen in bijvoorbeeld cola-light wordt gefopt en dat je daardoor juist meer trek krijgt. Bij proefdieren wordt een soortgelijk effect inderdaad gevonden. Maar bij mensen lijkt het niet zo te werken, aldus het Voedingscentrum.

In de meeste studies bij mensen wordt namelijk geen effect gevonden van zoetstoffen op de glucose- of insulinegehaltes in het bloed. Ook lijken de hersenen niet op dezelfde manier te reageren op zoetstoffen als op suiker. Wel is het zo dat mensen na het drinken van lightfrisdrank later op de dag iets meer eten dan na het drinken van frisdrank met suiker. Maar dat ‘compenseren’ doen ze ook als ze water hebben gedronken. Daarom is het volgens het Voedingscentrum ‘niet waarschijnlijk’ dat je van de zoetstoffen in lightfrisdrank honger krijgt.

Lightvoedsel vaak niet zo light

En lightvoedsel dan? Kan dit ervoor zorgen dat je meer trek krijgt? Dat hangt ervanaf hoeveel calorieën erin zit. In tegenstelling tot lightfrisdrank, bevat lightvoedsel namelijk niet altijd minder calorieën. Neem lightpindakaas en lightchips. Daar zit weliswaar minder vet in dan in gewone pindakaas en gewone chips, maar er zitten vaak veel meer koolhydraten in, waardoor je er per honderd gram net zoveel calorieën mee binnenkrijgt. En wanneer twee versies van een voedingsmiddel ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën bevatten, aldus het Voedingscentrum, dan zullen ze ongeveer evenveel en even lang verzadigen. Van de lightchips en lightpindakaas in dit voorbeeld zul je dus niet meer, of sneller, trek krijgen.

Risico lightproducten: overeten

Toch is het eten van lightproducten niet zonder risico. We kunnen er namelijk al gauw teveel van nemen, vooral als we weten dat een lightproduct wel degelijk minder calorieën bevat. “Oh, de lightchips bevatten minder calorieën, dus ik kan er best wat meer van eten,” denk je dan. Verschillende onderzoeken laten dat effect zien. Na verloop van tijd gaan mensen zelfs weer meer gewóne chips eten. Kortom, laat je niet foppen. Onderstaande tips van het Voedingscentrum helpen beter om minder calorieën binnen te krijgen:

  • drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken, zoals frisdrank en sap
  • drink water of thee en koffie zonder suiker
  • wil je toch een keer een zoet drankje, kies dan voor lightfrisdrank
  • kijk bij lightproducten goed op het etiket of ze wel echt minder calorieën bevatten (vaak wordt vet vervangen door koolhydraten!)
  • voeg veel groente toe aan je maaltijd. Ze bevatten weinig calorieën en zorgen toch voor een vol gevoel.

Bron | Voedingscentrum
Foto | iStock

Ook interessant