Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Krentenbol of croissant: wat is ‘gezonder’?

croissant.jpg

Stel dat je zin hebt in wat lekkers bij het ontbijt of de lunch, maar ook op de lijn let, wat kun je dan beter kiezen: een croissant of een krentenbol?

Krentenbollen en croissants staan niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Beide broodproducten vallen onder de ‘weekkeuze’: dit betekent dat je ze beter niet dagelijks kunt eten, maar een paar keer per week mag best. Probeer het dan wel bij maximaal drie keer per week te houden, aldus het Voedingscentrum.

Croissant veel vetter

Een krentenbol bevat 134 kilocalorieën, lezen we in de caloriechecker van het Voedingscentrum. Daarnaast zit er 1,3 gram vet in, waarvan 0,4 gram aan verzadigd vet, 4,2 gram eiwitten, 25,5 gram aan koolhydraten, 2,1 gram vezels en 0,47 gram zout.

Een croissantje bevat 161 kilocalorieën en ook meer vet: 8,4 gram om precies te zijn, waarvan 4,4 gram verzadigd. In het Franse ontbijtbroodje zit verder 3,8 gram eiwit, bijna 17 gram aan koolhydraten, 1 gram vezels en 0,46 gram zout.

Minder roomboter smeren

Hoeveel verzadigd of onverzadigd vet er in een croissantje zit, hangt af van de bereiding. Roombotercroissantjes bevatten overwegend verzadigde – en dus slechte – vetten. Croissantjes die bereid zijn met margarine bevatten minder verzadigd vet. Maar ze zijn nog steeds vet. En vetten bevatten veel calorieën. Als je de hoeveelheid vet wilt beperken, kun je er beter niet ook zelf nog een dikke laag boter op smeren.

Beste keuze

Afgaande op de hoeveelheid (ongezonde) vetten en kilocalorieën, lijkt een krentenbol de minst ongezonde optie.

Bronnen | VoedingscentrumConsumentengids
Foto | Sanoma Media Assets Delivery

Lees ook: 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant