Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Krachtpatser pastinaak

krachtpatser-pastinaak.gif

Weer helemaal hip: de pastinaak! De gezondheidsvoordelen, pikante weetjes en lekkerste recepten op een rij.

De pastinaak is een aromatische groente die in de vergetelheid is geraakt en nu hard werkt aan zijn come back. Met deze voorloper van de winterpeen kun je eindeloos gerechten maken: van soep tot puree of salade. Voedzamer dan aardappel en heerlijk in combinatie met wortel en pompoen!

Volksvoedsel
De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Tijdens de middeleeuwen werd deze oer-wortel geïntroduceerd in West-Europa waar het voor de komst van de aardappel een belangrijk volksvoedsel was.

Gezondheidsvoordelen
Pastinaak bevat veel vitamine C, vitamine K en vitamine B11 (ofwel foliumzuur) wat schijnt te beschermen tegen dementie, osteoporose, hartziekten en depressiviteit. Daarnaast is deze zoete wortel rijk aan vezels waardoor het een langdurig verzadigd gevoel geeft. Toch zitten er maar weinig calorieën in. Pastinaak is rijk aan antioxidanten die vrije radicalen bestrijden. Er wordt zelfs beweerd dat pastinaak helpt tegen cellulitis!

Pikant weetje
Vroeger geloofde men in de signatuurleer. Deze leer was gebaseerd op de overtuiging dat het uiterlijk van planten laat zien wat de geneeskrachtige werking is. Vanuit deze overtuiging geloofde men dat alle wortels bijdragen aan een goed sexleven. Helaas is de lustopwekkende werking van eten nog niet bewezen.

Eindeloze variaties
Geroosterde chips van pastinaak
Geroosterd en gebakken
– Gestoomde blokjes pastinaak, heerlijk met pompoen en wortel
Pastinaakpuree
– In ronde schijven snijden gegratineerd met kaas
– Raspen en serveren als salade met een dressing
– Koken en serveren bij vlees of wild

Ook interessant