Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Waarom je moet uitkijken met het gebruik van koolzaadolie

waarom-je-moet-uitkijken-met-het-gebruik-van-koolzaadolie.jpg

Steeds meer mensen gebruiken koolzaadolie om mee te bakken. Deze olie, die vroeger vooral gebruikt werd als lampenolie en voor ander machinaal gebruik, is duurzaam en zou verschillende gezonde eigenschappen hebben.

Toch kleven er ook grote risico’s aan.

Risico’s koolzaadolie

Koolzaadolie (ook wel bekend als Canola-olie) wordt, zoals je zou verwachten, officieel gemaakt van de koolzaadplant. Deze plant komt in Nederland vooral in het noorden en oosten van het land veel voor. Uit de geschilde kernen wordt een olie geperst die mild en nootachtig van smaak is. De olie is in zijn zuiverste vorm bovendien rijk aan vitamine A en E en bevat grote hoeveelheden omega 3- en omega 6-vetzuren. Om die reden heeft de olie een heel gezond imago.

Genetisch gemanipuleerd

Wetenschappers zijn het hier echter niet altijd mee eens. Zo blijkt uit onderzoek dat 90 procent van de verkochte koolzaadolie genetisch gemanipuleerd is. Door dit proces zijn veel gezonde stoffen uit de olie verloren gegaan. Bovendien zorgt de genetische manipulatie ervoor dat het eten van de olie mogelijk veel schadelijke gevolgen heeft. Zo wordt koolzaadolie in diverse onderzoeken in verband gebracht met een hoger risico op lever-, nier- en hartproblemen.

Te hoge inname omega-vetzuren

De omega-vetzuren in koolzaadolie zijn inderdaad gezond, maar niet wanneer ze onbeperkt worden ingenomen. Een te grote inname van omega 6 zou juist ontstekingen bevorderen en de werking van insuline remmen. Deze vetzuren zitten bovendien in veel producten waardoor er snel een overschot ontstaat. Volgens Chinees wetenschappelijk onderzoek is het verhitten van koolzaadolie daarnaast ook kankerverwekkend.

Lees ook
Waarom het zelf maken van knoflookolie heel gevaarlijk kan zijn

Andere gezondheidsrisico’s

Een Spaans wetenschappelijk onderzoek uit 2006 wees uit dat koolzaadolie huidziekten kan opleveren zoals mucinosis en toxische sclerodermatose. Een eerder wetenschappelijk onderzoek uit China toonde daarnaast een verband tussen het gebruik van koolzaadolie en de ziekte van Alzheimer.

Bron | Trouw, HuffPost, NCBI, Healthwatch
Beeld | iStock

Ook interessant