Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Op dieet? Geen probleem met déze koolhydraatarme stamppotten

koolhydraatarme-stamppot-margriet.jpg

In de wintertijd kan een lekkere stamppot eigenlijk niet ontbreken. Maar omdat deze vrijwel altijd op basis van aardappelen is, kunnen deze flink wat calorieën bevatten. Gelukkig is het makkelijk om de aardappelen in je stamppot te vervangen.

Met deze koolhydraatarme stamppotten verlaag je het aantal calorieën gemakkelijk én lekker.

Boerenkoolstamppot

Een klassieker is natuurlijk de Nederlandse boerenkoolstamppot. Omdat boerenkool van nature zo ontzettend veel gezondheidsvoordelen biedt, wil je hem natuurlijk graag gezond houden. Met dit recept van lowcarbchef.nl voor vier personen houd je ‘m gezond en lekker, zónder aardappelen.

Benodigdheden:

  • 450 gram boerenkool
  • 600 gram bloemkool
  • 1 grote Gelderse rookworst
  • 250 gram (magere) spekblokjes
  • 85 milliliter jus kant & klaar

Bereidingswijze:

  1. Snijd de bloemkool op een grote snijplank in kleine roosjes. Vul vervolgens een grote pan met water. Voeg eerst de boerenkool toe en dan de bloemkoolroosjes en breng aan de kook. Kook de groente ongeveer 20 minuten gaar.
  2. Bak wanneer de groenten bijna gaar zijn de spekblokjes in een grote koekenpan knapperig. Haal wanneer de groenten gaar zijn de pan van het vuur en laat boven de wasbak uitlekken. Pak nu een aardappelstamper en stamp de groente door elkaar. Roer de spekjes erdoorheen en doe de deksel even op de pan.
  3. Volg de instructies op de verpakking om de rookworst en jus te verwarmen. Snijd de rookworst in kleine plakjes en roer door de pan. Verdeel de boerenkoolstamppot over vier borden en garneer met jus.

Hutspot

In dit recept van voedzaamensnel.nl worden de aardappelen vervangen door knolselderij. Dit geeft het een lekkere, winterse smaak. Het recept is voor twee personen en geschikt voor vegetariërs.

Benodigdheden:

  • 1 kilogram knolselderij
  • 500 gram peen
  • 500 gram uien
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 20 gram roomboter

Bereidingswijze:

  1. Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes.
  2. Rasp de peen en snijd hem in blokjes.
  3. Snijd de uien in ringen.
  4. Doe de ingrediënten in een pan en vul deze met water totdat het net onder staat.
  5. Voeg een snufje zout toe en breng aan de kook.
  6. Kook zachtjes onder af en toe roeren voor ongeveer 15 minuten.
  7. Giet af, voeg de roomboter toe en stamp het tot een mooie hutspot.

Andijviestamppot

Deze klassieker met een twist is rijk aan groente doordat de aardappelen vervangen zijn door bloemkool. Van dit recept van makkelijkafvallen.nl kun je met twee personen eten.

Benodigdheden:

  • 1 stronk andijvie
  • 300 gram bloemkool
  • 50 gram geraspte kaas 30+
  • 1 el hüttenkäse
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 150 gram magere spekjes

Bereidingswijze:

  1. Snijd de bloemkool in roosjes en kook met een snufje zout voor 10 minuten. Giet af en bewaar het kookvocht.
  2. Bak de spekjes in een koekenpan zonder olie of boter en zet apart. Vet niet afgieten, dit gebruik je voor de puree.
  3. Pureer de bloemkool samen met de hüttenkäse tot één geheel. Gebruik een beetje kookvocht om smeuïg te maken.
  4. Was en snijd de andijvie in kleine reepjes.
  5. Voeg de andijvie, kaas en spekjes (inclusief vet) toe aan de puree. Even doorroeren en opwarmen.
  6. Breng op smaak met nootmuskaat en peper.

Spinaziestamppot

Een leuk alternatief voor wanneer je genoeg hebt van traditionele stamppot. Deze spinaziestamppot uit de Allerhande is ontzettend rijk aan groente. Het recept is geschikt voor vier personen.

Benodigdheden:

  • 1 kilogram kruimige aardappel
  • 65 gram pijnboompitten
  • 100 milliliter halfvolle melk
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels traditionele olijfolie
  • 600 gram verse spinazie (zak)
  • 200 gram gegrilde-yorkhamreepjes

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in water met zout in 20 minuten gaar.
  2. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter goudbruin. Laat afkoelen op een bord en bestrooi met zout.
  3. Snijd de knoflook fijn en verwarm de melk met de knoflook in een steelpan.
  4. Giet de aardappelen af en voeg de olie toe. Stamp met de pureestamper tot puree.
  5. Schep de spinazie in delen door de puree. Breng op smaak met peper en zout. Schenk de melk erbij en roer door.
  6. Verdeel de hamreepjes en de helft van de pijnboompitten over de puree en schep om. Verdeel de stamppot over de borden en bestrooi met de rest van de pijnboompitten.

Broccolistamppot:

Met deze stamppot krijg je voldoende groente per dag binnen. Daarbij is het ook een leuk alternatief voor wanneer je geen zin hebt in traditionele stamppot. Dit recept van flowcarbfood.nl is geschikt voor twee personen.

Benodigdheden:

  • 1 (grote) broccoli
  • 75 gram spekjes (kun je eventueel ook weglaten als je daar niet van houdt)
  • 1 ui
  • 2/3 eetlepels roomkaas
  • 1 rookworst
  • 1 (rode) paprika
  • 2 theelepels bouillonpoeder

Bereidingswijze:

  1. Snijd de broccoli in stukjes (helemaal, ook de stronk) en spoel goed af in een vergiet.
  2. Breng in een pan een klein laagje water met het bouillonpoeder aan de kook en voeg hier de broccoli aan toe.
  3. Doe de deksel op de pan en laat koken/stomen tot de broccoli zacht is.
  4. Bak de spekjes (zonder olie of boter) en snijd ondertussen de ui en paprika.
  5. Voeg de ui toe als de spekjes een beetje verkleurd zijn, en bak op het einde de paprika kort mee.
  6. Giet dan de broccoli af, voeg hier de roomkaas aan toe en pureer met een stamper of staafmixer.
  7. Roer de spekjes, ui en paprika erdoorheen (of schep het er later overheen) en verwarm tot slot de rookworst zoals aangegeven op de verpakking.
  8. Verdeel de koolhydraatarme broccolistamppot over twee borden en serveer de rookworst ernaast.

Zoete aardappel-stamppot:

Wanneer je toch geen genoeg kan krijgen van aardappelen, is deze stamppot uit de Allerhande zeker het koken waard. Er zitten namelijk nog steeds aardappelen in, maar een groot deel is vervangen door zoete aardappel. Dit recept is voor vier personen en geschikt voor vegetariers.

Benodigdheden:

  • 750 gram zoete aardappelen
  • 250 gram kruimige aardappelen
  • 125 gram geitenkaas naturel in plakjes
  • 50 gram ongezouten walnoten
  • 1 eetlepel traditionele olijfolie
  • 2 theelepels Euroma Original spices by Jonnie Boer Vadouvan
  • 800 gram koelverse gesneden prei

Bereidingswijze:

  1. Schil alle aardappelen en snijd ze in gelijke stukken van circa 4 centimeter. Kook in circa 20 minuten gaar.
  2. Snijd ondertussen de geitenkaas in stukjes. Hak de walnoten grof.
  3. Verhit de olie in een wok of hapjespan en fruit de vadouvan op laag vuur 2 minuten. Zet het vuur middelhoog en roerbak de prei 5 minuten.
  4. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de prei toe en schep om.
  5. Haal de pan van het vuur en roer de helft van de geitenkaas door de stamppot. Bestrooi met de walnoten en de rest van de geitenkaas.

Artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | lowcarbchef.nl, voedzaamensnel.nl, makkelijkafvallen.nl, Allerhande, flowcarbfood.nl
Beeld | Getty Images

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

Ook interessant