Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Kook je rijk

bak.png

‘Zuinig’ koken klinkt misschien niet zo spannend, maar het levert  veel op: minder milieubelasting en, ook heel belangrijk, een lagere energierekening. En het is eenvoudiger dan je denkt. Lees de tips hieronder en bespaar meer.

1. Doe de deksel op de pan tijdens het koken. Dit zorgt voor twee tot drie keer minder energieverbruik.

2. Gebruik net genoeg water. Een klein laagje om te voorkomen dat de aardappelen of pasta niet droog koken is voldoende. Daardoor blijven bovendien meer vitamines behouden, dus het is nog gezonder ook.

3. Kies een kleinere pan. Kleinere oppervlakten zorgen voor minder warmteverlies, waardoor je minder energie verbruikt.

4. Kook op half of laag gas. Hoewel het langer duurt voor je eten gaar is, levert het toch een besparing op van 45 tot 80%.

Pure winst

Door zuinig om te gaan met energie, bespaar je niet alleen op de energierekening, er is ook minder schadelijke uitstoot in de vorm van broeikasgassen. Als je altijd met de deksel op de pan zou koken, ging bij elektrisch koken op jaarbasis ongeveer 335 kWh (kilowattuur) minder energie verloren. Dat is net zo veel als de koelkast of vaatwasser in een heel jaar verbruikt. Tel uit de winst!

De ‘zuinigste’ bereidingswijze

Wat kost minder energie: koken op gas of elektrisch, de oven, magnetron of grill? Hieronder zie je hoeveel kilowatt de verschillende bereidingswijzen verbruiken per uur.
Gasfornuis: 0,46
Grill: 1,20
Magnetron: 1,26
Elektrisch (inductie en keramisch): 1,38
Oven: 2,11

Omdat eten opwarmen in de magnetron over het algemeen snel gaat, kost dit uiteindelijk de minste energie. Wil je meer weten over duurzaam koken? Kijk op www.voedingscentrum.nl

Ook interessant