Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Met déze tips kook je een heerlijk gerecht met kliekjes

kliekjes.jpg

Heb jij regelmatig allerlei kliekjes in de koelkast? Het is natuurlijk zonde om niets met die restjes te doen, en ze uiteindelijk weg te moeten gooien. Gebruik daarom deze tips om van de kliekjes in je koelkast, vriezer of voorraadkast een heerlijk en verrassend gerecht te maken!

Dat is ook nog eens milieuvriendelijk én fijn voor je portemonnee.

Tip 1: ga op zoek naar kliekjes

De eerste tip is om alles uit je koelkast te halen dat binnenkort over datum gaat. Verzamel al je kliekjes bij elkaar, en kijk ook eens in de vriezer en voorraadkast, want je hebt vast nog ergens kliekjes liggen die je bent vergeten! Heb je nog wat gekookte pasta of rijst over van gisteren? Een pakje feta dat binnenkort over de datum gaat? Verse kruiden die al een tijdje in de vriezer liggen? Of een halve courgette of aubergine die binnenkort op moet? Zoek kliekjes die bij elkaar passen, je komt vast een heel eind!

Milieuvriendelijke tip!

Bewaar je kliekjes in afsluitbare doosjes, dan blijft het eten langer goed en hoef je niet elke keer nieuw aluminium- of plasticfolie te gebruiken. Daarmee help je jezelf én het milieu!

Tip 2: bouw met je kliekjes een volwaardige maaltijd

Een volwaardige maaltijd bestaat uit de volgende componenten: koolhydraten, eiwitten, groente en vetten. Zorg er dus voor dat je de kliekjes die je in tip 1 hebt gevonden aanvult met deze componenten, om er een volwaardige maaltijd van te maken.

  • Voor koolhydraten kies je bijvoorbeeld tussen: pasta, rijst, aardappelen of wraps.
  • Voeg als eiwitbron bijvoorbeeld: vlees, bonen of linzen toe. Deze laatste twee zijn verkrijgbaar in potten, je hoeft ze alleen even af te spoelen en op te warmen.
  • Groente kun je kiezen op basis van houdbaarheid. Kies voor de groenten die écht op moeten. Groenten verschillen erg in voedingsstoffen, probeer dus eens verschillende soorten met elkaar te combineren!
  • Vetten haal je onder andere uit olijfolie en noten. Bak bijvoorbeeld je groente in olijfolie of voeg wat noten toe aan je gerecht. Weet je niet hoe je de noten in het gerecht kunt verwerken? Eet dan een handje noten tijdens het koken, dan krijg je toch de gezonde vetten binnen!

Tip 3: denk eens aan Tex Mex

Een keuken die perfect geschikt is voor het verwerken van kliekjes is de Texaanse-Mexicaanse keuken. Denk bijvoorbeeld aan wraps, die je met van alles kunt vullen en waar je eindeloos mee kunt variëren. Zo kun je wraps vullen met verschillende soorten groente, zoals: tomaten, courgette en paddenstoelen, maar ook met eiwitten zoals vlees of bonen, en noten of zelfs met extra koolhydraten, zoals rijst. Kook je samen met je kids? Stop je kliekjes in verschillende schaaltjes, dien deze op met taco’s of wraps, en iedereen kan met alles wat ‘ie lekker vindt de wraps vullen! Krijgen ze het niet op? Wraps zijn makkelijk in te vriezen, dus je geniet er makkelijk nog een keer van. Daarnaast zijn er vele Tex Mex kruidenmixen, die je heel gemakkelijk kunt gebruiken om de verschillende kliekjes met elkaar te combineren tot een smakelijke Tex Mex maaltijd.

Bron | Santa Maria
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant