Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Koken tijdens de hittegolf? Met deze 5 tips wordt dat zelfs leuk

hittegolf-zomer-koken.jpg

Met klotsende oksels boven de hete pannen hangen is het laatste waar je zin in hebt tijdens een hittegolf. Maar de salades komen onderhand misschien wel je neus uit. 

In plaats van over de bloedhitte zeuren en maar weer een salade in elkaar flansen, kunnen we van koken in de hittegolf beter een feestje maken. Margriet geeft je vijf tips.

1. Bereid een traybake

Snijd en meng je lievelingsvlees, -vis, -groenten, -aardappels, -olie en/of -kruiden, verspreid het over een bakplaat en laat de oven verder het werk doen. Binnen dertig minuten heb je een kleurrijke maaltijd op tafel waar je letterlijk en figuurlijk niet op hebt hoeven zweten.

2. Ga buiten koken

Ben je gezegend met een buitenkeuken? Klap er een parasol boven uit, zet er eventueel een ventilator neer en ga daar aan de slag voor het avondeten. Ook kun je natuurlijk de barbecue aansteken. Alhoewel, simpel? Als je wilt, kun je daar de meest culinaire hoogstandjes op klaarmaken – van vlees tot gegrilde groenten, van gestoomd fruit tot gebakken vis. Let wel op dat je de ingrediënten niet te lang in de zon laat liggen en eet je kookkunst zo snel mogelijk op om voedselinfecties te voorkomen.

3. Maak tapas

Kleine hapjes zijn snel en eenvoudig te bereiden én ze vullen behoorlijk. De heerlijke Spaanse lekkernijen, die je zo gezond of eenvoudig kunt maken als je zelf wilt, geven je een instant vakantiegevoel. Dit zijn alvast tien heerlijke tapasrecepten.

4. Laat je (klein)kind helpen

Sla plukken, groenten wassen, bonen doppen, de tafel dekken: je (klein)kind kan bést wat doen in de keuken. Afhankelijk van de leeftijd, doe je er goed aan om ze met botte mesjes aan het werk te zetten. Of wat dacht je van een eenvoudige pizza maken? Heel leuk om samen te doen!

5. Schuif een keer wat later aan tafel

Misschien laten werk en andere verplichtingen het niet altijd toe, maar volg tijdens de hittegolf zo veel mogelijk een tropenrooster. Om zes uur al trek? Eet dan alvast een stokbroodje of lichte salade en schuif om acht uur (of later) aan voor het avondeten. ‘Spaanse tijden’ inderdaad, maar na acht uur koelt het lekker af. Bovendien: in de schemer is dineren ook nog eens hartstikke knus met een paar citronellakaarsen aan.

Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant