Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Koken met winterse smaken

koken-met-winterse-kruiden.jpg

Winterse gerechten vragen om geurige specerijen zoals kruidnagel, kardemom, gemberpoeder en kaneel. Ze geven je gerecht een heerlijke smaak en verjagen de kou van de dag. Wat dacht je bijvoorbeeld van een beker warme melk met steranijs? Lees hier hoe je winterse kruiden het beste in de keuken kunt gebruiken.

Kruidnagel
Kruidnagels zijn gedroogde bloemknoppen van de kruidnagelboom en wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken. Het is een veelzijdige smaakmaker en kan zowel in drankjes als in hartige en zoete gerechten gebruikt worden.

Doe bijvoorbeeld eens een snufje door je stoofgerechten zijn of bak eens een heerlijke ham, waar je een aantal kruidnagel insteekt voor hij in de oven gaat. Kruidnagels gaan bovendien goed samen met ui, knoflook en peper. Ook appels, sinaasappels en pruimen matchen goed met deze specerij. En vergeet natuurlijk niet een aantal kruidnagels aan je glühwein toe te voegen!

Je kunt kruidnagels in zijn geheel of gemalen kopen. Een voordeel van hele kruidnagels is dat ze langer hun aroma behouden.

Kardemom
Kardemom is een specerij uit de gemberfamilie. Het wordt in de Westerse keuken niet zo veel gebruikt, maar is in Azië en het Midden-Oosten een populaire smaakmaker. In Nederland wordt kardemom vooral gebruikt bij het maken van speculaas. Daarnaast wordt het in gebak, toetjes en curry’s gebruikt. Kardemom is niet alleen lekker maar het is ook nog eens goed voor de spijsvertering.

Gemberpoeder
Gember is één van de basisingrediënten in de Aziatische keuken. Gemberpoeder (djahé) is lichtgeel van kleur en geeft een pittig en citroenachtig smaakje aan gerechten. Het specerij wordt in Azië veel gebruikt in vlees- en stoofgerechten en curry’s. In de Europese keuken wordt het echter vooral gebruikt in gebak en koekjes. Gember is bovendien heel gezond. Het zou bijvoorbeeld een gunstige invloed op de spijsvertering hebben en helpen bij een opgeblazen buik. Ook schijnt gember bij kou verwarmend te zijn, wat we wel kunnen gebruiken met dit weer!

 

Kaneel
Kaneel is een veelgebruikt kruid in de Hollandse keuken en past perfect bij fruit en zoete gerechten. Denk bijvoorbeeld aan wat kaneel in de appeltaart of over de appelmoes. Het is natuurlijk ook een belangrijk ingrediënt van speculaas en pepernoten. Je kunt kaneel daarnaast in hartige recepten zoals couscous en marinades gebruiken. Kaneelstokjes geven bovendien een extra aroma aan siropen, melk en koffie. Jum!

Ook interessant