Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Koken met kaneel!

koken-met-kaneel.jpg

Kaneel is een van de oudste specerijen ter wereld en maakt veel gerechten ontzettend lekker. Vandaar dat wij er een aantal voor je op een rij hebben gezet.

Kaneel is afkomstig van een groenblijvende boom die familie is van de laurierboom. Bij het oogsten van kaneel wordt de buitenste bast verwijderd en de binnenste bast gewonnen en gedroogd. Deze binnenste “floeëmlaag” wordt opgestapeld zodat je de bekende kleine pijpjes kaneel krijgt.

Lees hieronder drie heerlijke gerechten met kaneel!

Garam masala
Garam masala is een mengsel dat gebruikt wordt als smaakbasis voor bijvoorbeeld boterkip.

Voor 4 eetlepels:
10 groene kardemompeulen
1 pijpje kaneel
2 eetlepels komijnzaad
2 theelepels kruidnagel
1 theelepel zwarte peperkorrels
1 theelepel vers geraspte nootmuskaat

Verwijder het zaad ui de kardemom en gooi de peulen weg. Breek de kaneel in stukjes. Rooster kardemomzaak, kaneel, komijnzaad, hele kruidnagels en zwarte peperkorrels 1-2 minuten in een droog koekenpannetje, of tot de aroma’s loskomen.
Laat afkoelen. Maal in een keukenmachine of specerijenmolen tot fijn poeder.

Wentelteefjes
Wentelteefjes zijn boterhammen die in een mengsel van ei, kaneel en melk zijn gebakken. Heerlijk voor tijdens de lunch!

Voor 2 personen:
5 dl volle melk
1 ei
100 g boter
8 sneetjes oud casinobrood
100 g kaneelsuiker

Doe de melk en het ei in een beslagkom en klop ze los. Doe de boter in de koekenpan en zet deze op een hoog vuur. Verhit de boter. Haal de sneetjes brood door het melkmengsel en laat ze uitlekken. Doe het brood in de koekenpan en bak het aan een zijde goedgeel.
Draai het brood om en bak ook de andere zijde goudgeel. Bestrooi de wentelteefjes met kaneelsuiker en serveer ze direct.

Kaneelbavarois
Bavarois is een heerlijk puddingachtig toetje die je in verschillende smaken kunt maken. Ook met kaneel zijn ze moeilijk te weerstaan.

Voor 6 personen
300 ml melk
1 theelepel kaneel, plus extra om te bestuiven
50 g suiker
3 eieren, alleen de dooier
3 blaadjes gelatine
een halve theelepel natuurlijk vanille-extract
175 ml room

Doe de melk, kaneel en de helft van de suiker in een steelpan en breng aan de kook.
Klop de dooiers en de rest van de suiker licht en luchtig.

Klop de kokende melk door de dooiers, giet alles terug in de steelpan en verhit al roerend tot het mengsel dik genoeg is om aan de achterkant een houten lepel te blijven plakken. Laat niet koken, want dan gaat de custard schiften.

Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water, knijp uit, en doe ze met het vanille-extract bij de hete custard. Laat het in een schone kom afkoelen. Klop de room, schep hem door de custard en verdeel de pudding over 6 bavaroisvormpjes van 100 ml, ingevet met olie. Zet ze in de koelkast om op te stijven.
Pak de vormpjes met een hete doek, draai ze om boven een bord en bestrooi met de extra kaneel.

Eet smakelijk!

Bron: boek Specerijen van Jane Lawson

Ook interessant