Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zó wordt koken met diepvriesgroenten een succes

zo-wordt-koken-met-diepvriesgroenten-een-succes.jpg

Terwijl misschien anders doet vermoeden, zijn groenten uit het vriesvak even gezond als de verse variant van de groenteboer. Toch vereist koken met diepvriesgroenten een andere aanpak. Met deze do’s en dont’s maak je er de lekkerste gerechten mee.

Nog een voordeel: het gebruik van diepvriesgroenten scheelt je flink in je portemonnee.

Koken met diepvriesgroenten: niet eerst ontdooien

Het klinkt als een logische stap om je diepvriesgroente eerst volledig te laten ontdooien voor je ermee gaat koken. Dat is echter niet bij ieder gerecht een handig idee. Voornamelijk wanneer je soep, curry of pastasaus gaat maken, is het aan te raden om de bevroren groenten zó in de pan te gooien. Ditzelfde geldt voor smoothies, want ook daarbij kun je de groenten en fruit het best bevroren in de blender doen. Dit zorgt namelijk voor die gewilde, dikke textuur.

Ovengerechten

Het is echter een ander verhaal wanneer je ovengerechten zoals hartige taart, quiche of pizza maakt. Koken met diepvriesgroenten vereist in dit geval een andere aanpak: bevroren groenten maken je baksel namelijk zompig. Laat in dit geval de groenten juist wel ontdooien, zodat de bodem knapperig blijft.

Roosteren

Geroosterde groenten zijn altijd goed, en maken een gezond bijgerecht net wat bijzonderder dan wanneer je het kookt. Gebruik je diepvriesgroenten? Dan is het belangrijk om ze niet te ontdooien, maar zó op de ovenplaat te leggen. Dit scheelt je niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat ze hun knapperige bite houden. Zo gepiept!

Lees ook: Wat is gezonder: bevroren fruit of vérs fruit?

Kort koken

Terwijl verse groenten soms best lang gekookt moeten worden om gaar te worden, hebben bevroren groentes een veel kortere kooktijd. Dit komt doordat ze vooraf vaak al een keer gekookt zijn. Zorg er dus voor dat je de groenten goed in de gaten houdt en kort kookt, zodat ze niet papperig worden.

Zakjes boven bakjes

Heb je maar de helft van de zak diepvriesgroenten gebruikt? Dan is het aan te raden om geen bakjes maar zakjes te gebruiken om ze weer in de vriezer te leggen voor een volgende keer. Dit scheelt namelijk veel ruimte in het vriesvak: zakjes zijn vormbaar en dus gemakkelijker op te bergen dan grote bakjes.

Bron | Culy
Beeld | iStock

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Ook interessant