Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Koekjesdeeg laten rusten: waarom moet dat eigenlijk?

koekjesdeeg-laten-rusten-waarom-moet-dat-eigenlijk.jpg

We bakken ons de afgelopen tijd helemaal suf. Van bananenbrood tot zelfgemaakte tompoucen. Het lijkt wel alsof heel Holland bakt. Volgende op de lijst: zelfgemaakte koekjes. Maar moet je het koekjesdeeg nou echt laten rusten om ze lekkerder te maken? Of kun je die stap bij grote trek ook overslaan?

Moet je dan voortaan tijdens het wachten op je eigen koekjes toch maar een rol uit de supermarkt inslaan?

Waarom moet je koekjesdeeg laten rusten

In veel recepten om zelf koekjes te maken kom je een onvermijdelijke stap tegen: laat het koekjesdeeg rusten. Iets dat je liever niet wilt lezen als je vooral je koekjes aan het maken bent,omdat je trek hebt. Toch heeft het laten rusten van je koekjesdeeg echt voordelen. Het zorgt er namelijk voor dat de bloem en de suiker zich beter met het vocht binden. Hierdoor wordt je koekjesdeeg meer één geheel en kun je er vervolgens ook soepeler mee werken. Het bevordert daarnaast niet alleen de structuur, maar ook de smaak van de koekjes.

Twee tot drie uur koelen 

Een ander voordeel waarom je koekjesdeeg moet laten rusten, is zodat de boter kan afkoelen. Deeg met warme boter is vaak slap om mee te werken. Hierdoor is het plakkeriger en kan het sneller uitlopen in de oven. Meestal wordt aangeraden op deeg een uur te laten koelen. Maar Meester Patissier Hidde de Brabander raadt aan ELLE zelfs aan om je deeg twee tot drie uur te koelen. Dat is dus even afzien bij grote trek, maar het zorgt wel voor een mooier resultaat. Koel deeg is steviger, plakt minder en je kunt er makkelijker mee werken. Als je deeg na het koelen nog te hard is om uit te rollen, kun je het eerst nog even met de hand kneden. 

Lees ook: Koekjesdeeg te droog? Zó maak je er weer een smeuïg geheel van

Niet al het koekjesdeeg moet rusten

Maar we hebben ook goed nieuws; het is namelijk niet voor al het koekjesdeeg het beste om het te laten rusten. Koekjesdeeg met baksoda en zuur blaast namelijk op, waardoor een deel van de rijskracht verloren gaat. En ook zogeheten spuitdeeg, waar je bijvoorbeeld spritskoeken van maakt, moet je juist maken als het deeg nog zacht is. Voor al het andere koekjesdeeg, met een laag rijsmiddel percentage, geldt het rusten wel. 

Vooruit werken

Als je jezelf een handje wilt helpen tipt De Brabander om, wanneer je koekjes maakt, wat extra koekjesdeeg te maken. Dit kun je vervolgens met stevig folie inpakken en in de vriezer leggen. Je koekjesdeeg heeft dan al voldoende gerust, waardoor je het een volgende keer direct kunt gebruiken. Of nou ja, als je het in de vriezer hebt gelegd, moet je natuurlijk wel weer wachten tot het ontdooit. Maar gelukkig kun je koekjesdeeg in de koelkast ook tot een week bewaren. Geen straf om binnen die tijd dan nog maar een keer versgebakken koekjes te maken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ELLE, Culy
Beeld | iStock

Ook interessant