Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Koekjes invriezen: zo doe je dat

koekjes-invriezen.jpg

Waar zouden we zijn zonder onze geliefde vriezer? Die witte kast is hét apparaat dat voedselverspilling voorkomt, gezonde maaltijden bewaart voor op dagen wanneer de kookzin er even niet is en is bovendien het huis van die heerlijke bak ijs. Dat we regelmatig gebruikmaken van het gemak en al ons eten erin gooien, is dan ook niet gek. Maar kun je (zelfgemaakte) koekjes ook invriezen? Volgens voedingsdeskundigen wel, al moet je even weten hoe.

Perfect voor wanneer je een te grote batch (kerst)koekjes hebt gemaakt.

Kun je koekjes invriezen?

Om meteen duidelijkheid te scheppen: ja, dat kan. Maar het is wel belangrijk om te beseffen dat het ene koekje het andere niet is. Chocolate chip cookies, zandkoekjes, alle koekjes die hard en crunchy horen te zijn, smaken nog prima na een paar dagen, weken of maanden in de vriezer. Maar koeken die een zachte vulling van binnen hebben (denk appelbeignets, denk koekjes met een vanillecrème in het midden), gedijen duidelijk minder in de vriezer. Die eet je dus beter direct op -geen straf.

Lees ook
Handig: met deze 8 tips haal je meer uit je diepvries

Nog beter: deeg invriezen

Om die koekjes nog verser en lekkerder te houden, kun je het deeg het beste invriezen vóórdat je het afbakt, tippen de culinaire bloggers van Culy. Niet alleen omdat het deeg minder gevoelig is voor vocht dan afgebakken koekjes, maar ook om wat praktische zaken zoals minder ruimte in de vriezer nodig. En zoals dat voor koekjes geldt, is ook het ene deeg het ander niet. De vuistregel: vet deeg, waar bijvoorbeeld veel boter in zit, doet het prima in de vriezer, terwijl je ‘dun’ deeg beter vers kunt maken.

Beeld | Getty Images

Ook interessant