Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Koekjes bakken: patentbloem of tarwebloem?

combining-butter-with-flour-and-sugar.jpg

Wie nog niet zo’n bakprinses is, kan flink in de war raken van alle bloem- en meelsoorten. Neem nou bloem. In veel recepten staat niet vermeld welke soort je moet gebruiken. Kies je dan patentbloem of tarwebloem? Of kan het met allebei? 

Kneden of niet kneden?

Gelukkig bestaat daarvoor een handig ezelsbruggetje: alles wat je moet kneden, zoals brooddeeg en croissantdeeg, maak je met patentbloem. Voor alle andere lekkernijen, zoals koekjes en cake, gebruik je tarwebloem. Handig toch?

Patentbloem: meer gluten

Het verschil zit -em in de verhouding zetmeel en gluten. Patentbloem bevat verhoudingsgewijs meer gluten(eiwitten) dan tarwebloem. Deze gluten zorgen ervoor dat het deeg luchtiger en elastischer wordt, wat ideaal is voor brood. In koekjes en cake wil je niet zoveel gluten hebben, want dan kunnen ze taai en elastisch worden. Als bindmiddel kun je dus ook beter tarwebloem gebruiken.

Ook zin gekregen om te bakken? Voor deze overheerlijke Nutella-koekjes heb je slechts (tarwe)bloem en twee andere ingrediënten nodig.

Bron | lekkertafelen.nl, startpagina.nl

 

 

Ook interessant