Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Weg met de knoflookpers: knoflook bereiden op deze manier is nóg gezonder

knoflook-bereiden-op-deze-manier-is-nog-gezonder.jpg

Knoflook toevoegen is een van de makkelijkste manieren om meer smaak aan je gerecht te geven en het is ook nog eens hartstikke gezond. Maar wil je dat teentje knoflook nog gezonder maken? Voeg dan tijdens het koken deze stap eens toe. 

Het enige wat je nodig hebt: een scherp mes en een beetje geduld. 

Zo gezond is knoflook 

Knoflook is goed voor je bloeddruk, je bloedsuikerspiegel, cholesterol en heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Daarnaast legt diëtiste en deskundige op het gebied van darmgezondheid Amanda Sauceda aan Well and Good uit dat knoflook onder prebiotisch voedsel valt. Dat houdt in dat het gezonde vezels bevat die je darmbacteriën voeden en daarmee gezond houden. En dat draagt weer bij aan een beter immuunsysteem en een gezonde spijsvertering. Maar om hier optimaal van te kunnen profiteren is het wel belangrijk hoe je die knoflook klaarmaakt. 

Knoflook nóg gezonder

Dat doe je door de knoflookpers te verruilen voor een mes. Door je knoflook eerst goed te pellen en pletten en deze vervolgens fijn te hakken wordt namelijk het enzym alliinase geactiveerd, wat die ontstekingsremmende werking op gang brengt. Door de productie van allicine vol antioxidanten, dat de knoflook veroorzaakt, versterkt dit ook nog het immuunsysteem. 

Lees ook: Dit is waarom je ’s nachts een teentje knoflook in het toilet moet leggen

Tien minuten wachten 

Het pletten en fijnhakken van je knoflook is nog niet alles, want om het nog gezonder te maken kun je volgens Sauceda de fijngehakte knoflook het beste voor vijf tot tien minuten laten liggen voordat je ermee gaat koken. Dit activeert de enzymen, waardoor er meer allicine wordt opgebouwd. Hierdoor haal je nog meer gezondheidsvoordeel uit dat ene teentje knoflook. 

Weg met de knoflookpers

Naast dat je knoflook een stuk gezonder maakt door een mes in plaats van pers te gebruiken, scheelt het je ook weer een schoonmaakklusje. En dat is niet het enige. Door knoflook fijn te hakken in plaats van te persen geeft het ook een minder scherpe en overheersende smaak aan je gerecht. Dit kan soms je hele maaltijd overheersen. Daarnaast verbranden geperste stukjes een stuk sneller, omdat ze zo klein zijn. En verbrande knoflook zorgt voor een bittere smaak die je hele gerecht kan verpesten. Voortaan gewoon hakken dus.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Well and Good, Flavorflav
Beeld | iStock

Ook interessant