Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Waarom je na het snijden van knoflook 10 minuten zou moeten wachten met bakken

knoflook-gesneden-wacht-10-minuten-met-bakken.jpg

Knoflook geeft ieder gerecht wat meer pit en smaak. Daarnaast is het ook hartstikke gezond. Liefhebbers zullen het dan ook niet bij een klein teentje laten wanneer ze het in een gerecht verwerken. Wist je dat je het beste tien minuten kunt wachten met bakken als je de knoflook gesneden hebt?

Op deze manier maximaliseer je de smaak en de vele gezondheidsvoordelen. En dat heeft alles te maken met de zogenaamde ‘knoflook-alliinase-verbinding’.

Gezondheidsvoordelen knoflook

Knoflook is erg gezond. Zo is het van nature een grote bron van verschillende belangrijke B-vitamines, en zit er veel vitamine C, E en K in. Daarnaast bevat het ook veel zink, foliumzuur, ijzer, magnesium, fosfor én natrium. Een knoflookteentje aan een gerecht toevoegen doet dus meer dan alleen smaak geven.

Lees ook:
De geur van uien uit je handen krijgen? Zó doe je dat

Knoflook gesneden? Enzym activeren

Maar om deze gezondheidsvoordelen optimaal te benutten, is het raadzaam om je knoflook even te laten rusten wanneer je het gesneden hebt. “Wanneer verse knoflook wordt gehakt of gesneden, activeer je een enzym genaamd alliinase”, zegt gastro-enteroloog Will Bulsiewic tegen Well + Good. “De alliinase zet alliïne (een sulfoxide in verse knoflook) om in een verbinding genaamd allicine, die antibacterieel, antiviraal en schimmelwerend is”, verklaart hij.

Tien minuten wachten

Tien minuten wachten na het snijden is genoeg om het enzym volledig te activeren, legt Bulsiewic uit. Het duurt zo wel iets langer tot je gerecht op tafel staat, maar het is het wachten waard. Want het betreffende enzym is heel goed voor een gezonde darmflora, omdat het slechte bacteriën doodt terwijl het het goede soort laat gedijen. Daarnaast zou het ook goed voor je hart zijn, je immuunsysteem versterken en zelfs beschermen tegen kanker, laat de arts op Instagram weten.

Bron | Well + Good
Beeld | Getty Images

Ook interessant