Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Oer-Hollandse kniepertjes voor oud en nieuw: wat zijn dat en hoe maak je ze?

kniepertjes-bakken-voor-oud-en-nieuw-zo-maak-je-ze.jpg

Dat bij oud en nieuw oliebollen horen, dat is geen nieuwe informatie, maar de Oer-Hollandse nieuwjaarstraditie om kniepertjes te eten, dat is voor veel mensen een stuk minder bekend. Hier komen die zoete krokante rolletjes vandaan en zó kun je dit jaar zelf kniepertjes bakken. 

En dit is de reden dat sommige kniepertjes plat zijn, en andere rond. 

Wat zijn kniepertjes? 

Vooral in het noorden en oosten van het land is kniepertjes bakken rondom oud en nieuw een echte traditie. Vooral in Twente, de Achterhoek, Groningen en Drenthe worden jaarlijks traditiegetrouw de nodige kniepertjes weggewerkt. Op Oudejaarsdag worden de wafels plat gegeten en op Nieuwjaarsdag worden de kniepertjes opgerold, en door sommige ook wel nieuwjaarsrolletjes genoemd. De opgerolde versie staat daarmee symbool voor het onbekende van het nieuwe jaar, dat zich nog moet ontvouwen en de platte variant voor het oude jaar dat als een soort uitgelezen boek geen verrassingen meer heeft. 

Zelf kniepertjes bakken

Oorspronkelijk werden de kniepertjes met een knijpijzer boven een haardvuur gebakken, maar tegenwoordig hebben we daar wafelijzers voor. De kniepertjes kun je ook in de supermarkt vinden, maar mocht je ze zelf willen bakken, dan heb je het volgende nodig:

Ingrediënten (voor +/- 20 kniepertjes):

  • 500g bloem
  • 250g roomboter
  • 400g witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1tl kaneel of gemalen anijszaad
  • Snufje zout
  • Water 

Benodigdheden:

  • Kniepertjes-/wafelijzer 
  • Kom
  • Garde
  • Zeef
  • Houten stokje (bijvoorbeeld steel van een soeplepel) 
  • Juslepel 

Smelt eerst de boter en laat dit vervolgens even staan. Zeef de bloem en meng dit met de suiker, het snufje zout en de kaneel of anijs. Voeg daarna de gesmolten boter en de eieren aan je mengsel toe en roer dit tot een beslag. Voeg vervolgens wat water toe, totdat je beslag de dikte heeft van pannenkoekenbeslag. Klop dit door met een garde tot alle klontjes uit je beslag zijn. Laat het beslag even staan terwijl je wafelijzer opwarmt. Vet je ijzer in en giet met een juslepel een beetje beslag in het ijzer. Knijp het ijzer dicht en bak je koekjes tot ze lichtbruin zijn. Je platte kniepertjes zijn klaar.

Lees ook: Van kerststollen tot oliebollen: zó maak je deze feestdagen-lekkernijen gezonder

Oprollen

Wil je opgerolde kniepertjes? Rol het koekje dan direct nadat het heet en zacht uit het ijzer komt rondom een houten stokje tot een rolletje. Laat dit even afkoelen en verwijder vervolgens het stokje. Leg je kniepertje daarna op een rooster om verder af te koelen. Om het helemaal feestelijk te maken kun je de rolletjes ook nog vullen met een beetje slagroom. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Ze.nl, Heel Holland Bakt
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant