Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Raar maar waar: je bestek en de kleur van je bord beïnvloeden de smaak van je eten

eten-wit-bord.jpg

Iedereen heeft wel een lievelingsgerecht. Of dat nou sushi, een simpele pasta of pizza is. Maar wie had ooit gedacht dat je favoriete eten nóg beter zou smaken van een ander bord?

Niet alleen de bereidingswijze. Ook de kleur van het bord, het bestek dat je gebruikt en zelfs de muziek die je luistert wanneer je de maaltijd verorbert, zouden volgens de wetenschap invloed hebben op de smaak van je eten.

Bestek en trek

Je vork, mes en lepel kunnen op verschillende manieren de smaak van een maaltijd beïnvloeden. Om te beginnen zou de grootte van het bestek verschil maken; dit heeft vooral te maken met ons verwachtingspatroon. Zo wordt een toetje vaak gegeten met een kleine lepel, waardoor je dat bestek eerder associeert met zoete voeding. Daardoor kan datgene wat je aan het eten bent ook daadwerkelijk zoeter smaken. Daarnaast hebben wetenschappers achterhaald dat yoghurt voller, rijker en ‘duurder’ smaakt wanneer je het eet met een lichtere, plastic lepel. Gek, toch?

Het ene bord is het andere niet

Volgens deze theorie is het verstandig om na te denken over de kleur van het bord als je gasten te eten krijgt. Wil je iets lekkerder laten smaken? Serveer het dan op een wit bord. Uit Spaans onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat aardbeienmousse op een wit bord als smaakvoller en zoeter wordt ervaren dan hetzelfde gerecht geserveerd op een zwart bord.

Wil je wat kilootjes kwijt? Kies dan voor een rood bord. Dit heeft misschien niet direct met smaak te maken, maar uit onderzoek blijkt wel dat je eerder vol zit wanneer je uit een rood schaaltje eet. Dit komt waarschijnlijk doordat we de opvallende kleur associëren met gevaar. Daardoor zou je mogelijk niet lang en genietend blijven dooreten, maar meer op je hoede zijn en eerder stoppen.

Muziekje erbij

Luister je graag naar Nederlandstalige liedjes of naar romantische nummers? Uit een studie blijkt dat de muziek die je luistert tijdens het eten, je vermogen om de smaak van eten en drinken waar te nemen kan beïnvloeden. Zo zouden zowel zoete als zoute smaken als intenser worden ervaren wanneer er harde muziek klinkt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be
Beeld | iStock

Ook interessant