Eten

Kip met broodkorst

kipbroodkorst.jpg

Door de kip met broodrand samen in de oven te bakken bereik je een bijzonder effect. Het brood is bedoeld om er de saus lekker mee te dippen.

Benodigdheden:Kip met broodkorst
• ½ recept wit brooddeeg (zie recept vloerbrood)
• 30 g gehakte Italiaanse kruiden zoals salie, oregano, rozemarijn en tijm
• 1 hele kip van ± 1½ kg
• 2 el boter of margarine
• 2 stengels bleekselderij, gehakt
• 20 teentjes knoflook, schoongemaakt*
• 1 dl witte wijn
• 2 dl kippenbouillon

Stap voor stap:
• Bereid het brooddeeg zoals omschreven is in het recept van het vloerbrood en voeg er een kwart van de gehakte kruiden aan toe. Vorm tot een bol en laat 30 min. rijzen, losjes afgedekt onder folie (bolrijs).
• Verwarm de oven voor op 180°C.
• Dep de kip goed droog met keukenpapier en bestrooi hem met ruim peper en zout. Verhit de boter in een ruime koekenpan en bak de kip hierin in ± 10 min. rondom bruin.
• Leg de kip dan in een ovale, ovenvaste braadpan.
• Voeg de selderij, de knoflook en de helft van de kruiden toe aan het braadvocht in de pan en bak ze 1 min. mee.
• Giet de wijn en de bouillon erbij en breng aan de kook.
• Doe de inhoud van de pan bij de kip en bestrooi de kip met de overgebleven kruiden.
• Maak van het deeg een lange dunne rol waarmee de rand van de pan kan worden bekleed.
• Druk het deeg goed op de rand en laat het grootste deel van het deeg aan de binnenkant van de pan hangen.
• Dek het deeg af met een vel bakpapier en zet de deksel op de pan.
• Zet de pan in het midden van de oven en laat de kip in ± 45 min. gaar worden.
• Verwijder de deksel en het bakpapier en gaar de kip nog ± 15 min. zodat het deeg in de pan en het vel van de kip krokant wordt.
• Serveer de kip in stukken met het kookvocht uit de pan. Het brood is heerlijk om in de saus te dippen.

Bereidingstijd: ± 45 minuten, oventijd: ± 1 uur.
*Na lang stoven verliest knoflook z’n scherpe smaak.

Ook interessant