Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Rauw tot gebraden: zo kun je kip het beste bewaren

kip-bewaren-van-rauw-tot-gebraden-zo-doe-je-dat-het-beste.jpg

Kip – het meest veelzijdige stukje vlees – is natuurlijk altijd handig om in huis te hebben als je snel een gerecht in elkaar wil flansen. Maar hoe kun je kip het beste bewaren om bijvoorbeeld salmonella of andere vervelende bacteriën en ziekmakers te voorkomen?

Van rauwe kip in de vriezer tot gerookte plakjes kipfilet op brood: zo bewaar je kip het beste. 

Kip bewaren

Of je nou een kippendij, hele kip of een paar vleugeltjes gekocht hebt: rauwe kip kun je maximaal een tot twee dagen in de koelkast bewaren. Als je kip hebt ingeslagen voor een later moment, vries het dan in. Dan kun je het vlees tot wel negen maanden later gebruiken. Heb je je kip al gebakken of op een andere manier bereid? Dan kun je dit maximaal drie maanden bewaren in de vriezer en twee dagen in de koelkast. Heb je kipfilet als vleeswaar op brood gekocht? Ook dit kun je drie maanden in de vriezer bewaren, en gaat drie tot vijf dagen lang mee in de koelkast. 

Wanneer is kip niet meer goed?

Verse kip is lichtroze van kleur en geurloos. Als je twijfelt of je de kip nog kunt opeten, ruik dan altijd even aan het vlees. Ruik je niets, dan is het goed. Zit er toch een luchtje aan? Dan kun je het beter niet meer eten. Begint je kip van roze naar lichtgrijs of een andere grauwige tint te verkleuren? Ook dan is het tijd voor de prullenbak. Als laatste kun je als je het niet zeker weet ook even aan je kip voelen. Als de kip te glibberig is om nog vast te kunnen houden of heel erg plakkerig is, dan kun je ‘m beter niet meer opeten. Maar ook bij een te uitgedroogd stuk vlees kun je de kip beter weggooien. 

Lees ook: Pas op: déze gevaarlijke bacterie in kip besmet mensen vaker dan salmonella

Bewaartips

Als je extra rauwe kip hebt ingekocht kun je deze het beste in de nog gesloten verpakking van de supermarkt invriezen. Heb je restjes kip over? Laat deze dan altijd eerst afkoelen, maar niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan. Daarna kun je het vlees goed afgesloten in de koelkast opbergen. Let ook goed op dat het vocht van rauwe kip of het vocht dat vrijkomt tijdens het ontdooien niet kan lekken op andere voedingsmiddelen in de koelkast om de kans op de verspreiding van bacteriën en andere ziekteverwekkers te voorkomen. Ingevroren kip heeft de minste kans op ziekteverwekkers, maar ook daarbij is het belangrijk om de kip altijd heel goed te verhitten om hier niet ziek van te worden. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Voedingscentrum, ELLE eten, The Kitchn, Tasting Table
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant