Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Kinderen krijgen niet teveel zoetstoffen

snoepjes-jpg.jpg

Tegenwoordig bevatten veel voedingsmiddelen verschillende zoetstoffen. Maar is dat wel goed voor een opgroeiend kind?

Snoepjes.jpgDe Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft een onderzoek laten doen door het bureau Risicobeoordeling. Er worden aan levensmiddelen steeds meer zoetstoffen toegevoegd en het is daarom belangrijk om er zeker van te zijn of de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) niet wordt overschreden. Het ADI is de hoeveelheid van voedseltoevoeging die dagelijks het leven lang ingenomen kan worden, zonder dat het een gezondheidsrisico veroorzaakt.

Vaak wordt een kind blootgesteld aan verscheidene zoetstoffen op één moment. Er is nog niet wetenschappelijk vastgesteld of verschillende zoetstoffen bij elkaar een negatief effect op de gezondheid heeft.

Wel is naar voren gekomen dat kinderen van 2 tot 7 jaar niet teveel zoetstoffen binnen krijgen. Van deze kinderen krijgt 58 procent kunstmatig gezoete levensmiddelen binnen. Vooral yoghurtdranken, siropen, frisdranken en supplementen zoals vitaminepreparaten bevatten de stoffen. Maar er zijn ook bepaalde tandpasta die zoetstoffen bevatten.

Maar ondanks dat kinderen niet teveel zoetstoffen binnen krijgen, worden de stoffen wel steeds vaker toegepast. Het VWA adviseert de overheid om daarom onderzoek te doen naar het gebruik van zoetstoffen.

Bron: gezondheidsnet.nl, vwa.nl

Ook interessant