Denk je aan burgers, dan denk je misschien niet meteen aan vegetarisch eten. Toch laat deze kikkererwtenburger zien dat je helemaal geen vlees nodig hebt om zo’n lekker broodje met inhoud op tafel te zetten! Door de zoetzure komkommer, rode ui en yoghurt is de frisse burger gemaakt voor de zomer.
Dit heb je nodig
Voor 8 burgers (4 personen)
1 kg kikkererwten (blik)
4 lente-uitjes, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 eierdooiers
4 el fijngesneden bladpeterselie
4 el fijngesneden korianderblad
gemalen komijn
cayennepeper
versgemalen peper, zout
paneermeel of semmelbrösel
6 el arachideolie
Voor het komkommerzoetzuur en de frisse yoghurt
1 grote komkommer, zaad eruit geschraapt, in piepkleine blokjes
1 tl kerriepoeder
± 4 el citroensap
1 tl bruine basterdsuiker
4 el gefruite uitjes
300 g yoghurt
1 tl rasp van een (biologische) citroen
Voor het garneren/serveren
8 pitabroodjes
3 rode uien, in halve ringen
2 handen kleinbladige spinazie
paar takjes (Thaise paarse) basilicum
Zo maak je de burgers
Spoel de kikkererwten koud in een zeef en laat ze uitlekken.
Pureer ze grof in een keukenmachine en schep om met de lente-ui, knoflook, eierdooiers en kruiden.
Breng op smaak met komijn, cayennepeper en zout en voeg zo veel paneermeel toe dat er een samenhangende massa ontstaat.
Vorm er met vochtige handen acht burgers van en laat ze 30 min., afgedekt met plasticfolie, rusten in de koelkast.
Schep voor het zoetzuur de komkommerblokjes om met het kerriepoeder, het citroensap, de suiker en peper en zout naar smaak. Bestrooi met de gefruite uitjes.
Roer de yoghurt, citroenrasp en de rest van het citroensap door elkaar.
Verhit de olie in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag en bak de burgers hierin aan beide kanten in 3-4 min. goudbruin. Laat ze uitlekken.
Rooster de pitabroodjes en beleg ze met spinazie, een burger en rode ui en schep er komkommerzoetzuur en een lepel yoghurt op.
Garneer met basilicum.
Bereidingstijd: ± 30 min. + 30 min. koeltijd
Eet smakelijk!
Productie | Colette Beyne
Fotografie | Stockfood/Beeldigbeeld
Dit recept is afkomstig uit Margriet 23. Je kunt dit nummer nabestellen via magazine.nl.