Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Deze kikkererwtenburger is gezond, vegetarisch én lekker!

kikkererwtenburger.jpg

Denk je aan burgers, dan denk je misschien niet meteen aan vegetarisch eten. Toch laat deze kikkererwtenburger zien dat je helemaal geen vlees nodig hebt om zo’n lekker broodje met inhoud op tafel te zetten! Door de zoetzure komkommer, rode ui en yoghurt is de frisse burger gemaakt voor de zomer.

Dit heb je nodig

Voor 8 burgers (4 personen)

  • 1 kg kikkererwten (blik)
  • 4 lente-uitjes, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 eierdooiers
  • 4 el fijngesneden bladpeterselie
  • 4 el fijngesneden korianderblad
  • gemalen komijn
  • cayennepeper
  • versgemalen peper, zout
  • paneermeel of semmelbrösel
  • 6 el arachideolie

Voor het komkommerzoetzuur en de frisse yoghurt

  • 1 grote komkommer, zaad eruit geschraapt, in piepkleine blokjes
  • 1 tl kerriepoeder
  • ± 4 el citroensap
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 4 el gefruite uitjes
  • 300 g yoghurt
  • 1 tl rasp van een (biologische) citroen

Voor het garneren/serveren

  • 8 pitabroodjes
  • 3 rode uien, in halve ringen
  • 2 handen kleinbladige spinazie
  • paar takjes (Thaise paarse) basilicum

Zo maak je de burgers

  1. Spoel de kikkererwten koud in een zeef en laat ze uitlekken.
  2. Pureer ze grof in een keukenmachine en schep om met de lente-ui, knoflook, eierdooiers en kruiden.
  3. Breng op smaak met komijn, cayennepeper en zout en voeg zo veel paneermeel toe dat er een samenhangende massa ontstaat.
  4. Vorm er met vochtige handen acht burgers van en laat ze 30 min., afgedekt met plasticfolie, rusten in de koelkast.
  5. Schep voor het zoetzuur de komkommerblokjes om met het kerriepoeder, het citroensap, de suiker en peper en zout naar smaak. Bestrooi met de gefruite uitjes.
  6. Roer de yoghurt, citroenrasp en de rest van het citroensap door elkaar.
  7. Verhit de olie in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag en bak de burgers hierin aan beide kanten in 3-4 min. goudbruin. Laat ze uitlekken.
  8. Rooster de pitabroodjes en beleg ze met spinazie, een burger en rode ui en schep er komkommerzoetzuur en een lepel yoghurt op.
  9. Garneer met basilicum.

Bereidingstijd: ± 30 min. + 30 min. koeltijd

Eet smakelijk!

Productie | Colette Beyne
Fotografie | Stockfood/Beeldigbeeld

Dit recept is afkomstig uit Margriet 23. Je kunt dit nummer nabestellen via magazine.nl.

Ook leuk om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in opmargriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant