Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Kersttulband

kersttulband.jpg

In sommige delen van ons land schijnt het een traditie te zijn, vraag me niet welke: de kersttulband. Hier in het zuiden kennen we die traditie niet. Geen tulband is er bij de bakker te bespeuren, hier gaan dezer dagen ‘gewoon’ de vlaaien, ganache en miserable warm over de toonbank. Omdat de kinderen cake zo heerlijk vinden, bakte ik vandaag voor het eerst een kersttulband. Met, volgens écht oude traditie, een kleine tulband die we straks op de grote plaatsen.

Wie wil schept rozijnen, sukade of gekonfijt fruit door het beslag. Schep dit eerst om met een beetje bloem zodat het mooi aan het beslag kleeft en niet naar beneden zakt.

Hele fijn dagen, geniet van eten, drinken en vooral gezelligheid!

Kersttulband

250 g roomboter
250 g suiker
2 zakjes vanillesuiker
4 eieren
50 ml melk
250 g bloem
1/2 zakje bakpoeder
extra nodig: tulbandvorm en mini-tulbandvorm of briochevormpje

Verwarm de oven voor tot 175 ºC. Klop de boter met de suikers (met de mixer met gardes) romig. Klop er een voor een de eieren door, voeg pas een volgend ei toe als het vorige helemaal is opgenomen. Klop als laatste de melk erdoor. Zeef de bloem met het bakpoeder en een snuf zout boven de kom en mix tot een egaal deeg. Schep eerst een beetje deeg in een kleine tulbandvorm. Verdeel het resterende deeg in een ingevet of siliconen grote tulbandvorm. Bak de tulbanden in de voorverwarmde oven in ± 1 uur mooi bruin en gaar. Haal de kleine tulband na 15-20 minuten uit de oven. Doe dit snel zodat de grote tulband niet inzakt! Controleer beide tulbanden of ze gaar zijn door er met een metalen (bbq)-spies of satéprikker in te prikken: komt deze er schoon uit, dan is de tulband gaar. Laat de tulbanden 15 minuten in hun vorm rusten, stort ze en laat ze verder afkoelen op een taartrooster. Zet de kleine tulband op de grote en bestuif ze royaal met een zeefje met poedersuiker. Of voorzie ze van een feestelijke toplaag, net als de onze (zie tip).

Tip Een feestelijke toplaag kun je maken door gesmolten chocolade over de cake te verdelen. Of een citroenglazuur van poedersuiker losgeroerd met citroenlikeur (bijv. limoncello). Vind je cointreau, whiskey of px-sherry lekkerder, dan kan dat natuurlijk ook. Een alcoholvrij glazuur maak je met water, melk, sinaasappelsap of limonadesiroop.

Ook interessant