Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Met déze tips geef je jouw kerstdiner thuis een culinaire touch

zo-geef-je-jouw-kerstdiner-thuis-een-culinaire-touch.jpg

Dit jaar is de kans klein dat je kerst in je favoriete restaurant kunt vieren, maar dat betekent niet dat je er thuis niet iets bijzonders van kunt maken. Want kerst zou kerst niet zijn als we niets lekkers op tafel kunnen zetten. Wist je dat je zelf heel makkelijk een culinaire touch aan jouw kerstdiner geeft?

Je kunt veel meer uit een kerstdiner halen dan je misschien zou denken, zélfs als je zelf geen held in de keuken bent, vertelt Sous-Chef Junior Besuijen van Restaurant Kronenburg, ons. 

Een gangendiner met culinaire touch

Het vergt misschien iets meer werk en tijd dan één grote maaltijd maken of gourmetten, maar het is vaak wel ontzettend gezellig: een gangendiner. Hoe leuk is het als je de hele avond lang met familie aan tafel kunt zitten, onder het genot van verschillende gerechten? Volgens Besuijen kun je het kerstdiner helemaal naar eigen wens invullen. “Het is bijvoorbeeld ontzettend leuk om te beginnen met een aperitief – een lustopwekkend drankje – zoals prosecco of cava. Samen met een amuse als kleine versnapering zorgt dit voor een spannend begin van de avond.” En een drankje klaarzetten, dát kan iedereen.

Het voorgerecht

Vaak volgt na de amuse het voorgerecht, het eerste echte gerecht waar je gasten op wachten. “Zorg ervoor dat je een gerecht uitkiest dat licht voor de maag is. Zoals een lekkere garnalen- of vegetarische cocktail. Want het is natuurlijk pas het begin van de avond en er staat ze nog heel wat te wachten.” Na even wat verder kletsen en proosten is het tijd voor het tussengerecht. “Je kunt kiezen voor een soepje, gebakken vis, iets vegetarisch of een salade, dan is er nog voldoende ruimte over voor de volgende gangen.”

Hoofdgerecht en dessert

Het hoofdgerecht is natuurlijk hét gerecht van de avond. Kies iets lekkers uit waar iedereen van houdt, zoals beef wellington, een gegaarde vis in zoutkorstdeeg of een heerlijk vegetarisch gerecht. Houd hierbij rekening met de wensen van de gasten (en gelukkig zullen dat er dit jaar niet veel zijn, dus dat scheelt weer werk). Na het hoofdgerecht serveer je natuurlijk nog een dessert en tot slot kun je nog een digestief op tafel zetten. Dit drankje zorgt er, na alle maaltijden, voor dat je spijsvertering een boost krijgt.

Een culinair kerstdiner thuis

Niet alleen wát je serveert, maar ook hóe je het serveert kan het verschil maken. Het lijkt soms veel moeilijker dan het is, maar het is eigenlijk heel makkelijk om ieder product op een creatieve manier te serveren, zoals ze dat in sterrenrestaurants doen. “Vaak kun je veel meer uit bepaalde ingrediënten halen dan je in eerste instantie zou denken. Als je een lepel warm maakt en deze over de boter heen schraapt dan krijg je boterkrullen. Of je kan vormpjes gebruiken om boter of andere producten uit te steken. Wil je wat olie over je gerecht druppelen? Rasp een bos peterselie heel fijn – voeg wat olijfolie toe – staaf het met de mixer – en zeef het als je dat lekkerder vindt. Gebruik je aardappelpuree? Gebruik dan een spuitzak en breng sierlijke vormen aan op het bord,” tipt Besuijen. Op die manier geef je het diner nét dat beetje extra sfeer dat het passend bij kerst maakt.

Lees ook:
Quiz: wat voor persoon ben jij tijdens de kerstdagen?

Gerechten serveren

Ook met servies kun je indruk maken. “Serveer niet zes keer dezelfde borden maar varieer hierin. Kies voor verschillende maten servies, kommetjes van glas, kommetjes van steen en cocktail- of waterglazen. Je gerechten gaan er op deze manier wat speelser uitzien en je blijft je gast keer op keer verrassen.” Die afwas, die laat je dan lekker staan voor de volgende dag.

De entourage

Bij een culinair kerstdiner thuis mag natuurlijk een sfeervolle entourage, oftewel een aangeklede tafel, niet ontbreken. Kaarsen, kandelaars, een wijnkoeler met ijs en wat kersttakken: trek alles uit de kast voor een indrukwekkende tafel. Maar volgens Besuijen is er nog iets dat een culinaire touch kan geven. “Een linnen kleed en servetten van linnen kunnen al heel veel doen. Het brengt echt het chique restaurant gevoel bij iemand naar boven. Ook kun je de tafel vast indekken. Kook je vier gangen? Dan leg je vast vier rijen bestek neer.” Dan voelt het meteen alsof je écht in een restaurant zit. Wil je die kerstsfeer helemaal ervaren? “Kleed je ernaar, dan krijg je echt het idee dat je chique uiteten gaat,” aldus Besuijen.

Lekkere kerstrecepten

Wat inspiratie nodig voor het menu? Margriet.nl staat bomvol heerlijke én originele recepten. Als amuse of voorgerecht is de Scandinavische toast Skagen een heerlijke optie. Een soepje doet het ook altijd goed als voorgerecht, en wij raden deze winterse romige bietensoep aan. Bij het hoofdgerecht zul je zeker indruk maken met deze Bœuf stroganoff met biefstuk, paprika en paddenstoelen. Of voor als je vegetarische eters hebt: deze strudel met pulled oats. Of wat dacht je van deze net-even-anders stoofpeertjes (ook heerlijk als dessert?). Maar deze minitulbandjes zullen óók heel leuk staan als dessert op de kersttafel. Kortom: genoeg ideeën! Dat kerstdiner thuis gaat een groot succes worden, ook zonder restaurant.

Toch iets bestellen?

Zelfs als je liever niet urenlang in de keuken staat te zwoegen, kun je er een culinaire avond van maken. Je kunt er namelijk voor kiezen om het kerstdiner thuis te laten bezorgen! Sommige restaurants stellen dit jaar speciale kerstmenu’s samen om thuis te kunnen dineren. Je kunt alle gangen – zo veel als mogelijk – op verschillende borden serveren en zo de hele avond genieten van ieder gerecht op een gewenst tijdstip. Dan hoef je tussendoor niet de hele tijd in de keuken te staan én steun je de restaurants financieel.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Beeld | Getty Images

Ook interessant