Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Last minute bakken voor kerst: kerstbokkenpootjes

last-minute-bakken-voor-kerst-kerstbokkenpootjes.jpg

Heb jij al eens zelf bokkenpootjes gemaakt? Het is niet moeilijk en leuk om te doen. Voor bij de kerstkoffie zou je er bijvoorbeeld kerstbokkenpootjes van kunnen maken.

Je kunt ze zelfs prachtig versieren met eetbaar bladgoud.

Benodigdheden kerstbokkenpootjes:

Voor de bokkenpootjes:

  • 3 eiwitten  
  • 60 g fijne kristalsuiker
  • 110 g amandelmeel
  • 100 g poedersuiker
  • 20 g bloem
  • Snuf zout
  • 50 amandelschaafsel, iets verkruimeld
  • 100 g abrikozenjam
  • Eetbaar bladgoud om te versieren

Voor het chocoladeglazuur:

  • 200 g pure chocolade (± 70%)
  • ¼ tl kaneelpoeder

Extra benodigdheden: bakplaat bekleed met bakpapier, spuitzak met glad spuitmondje van 1 à 1,5 cm ø

Zo maak je de bokkenpootjes:

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  2. Zet de bakplaat klaar.
  3. Klop de eiwitten in een vetvrije kom met vetvrije kloppers tot zachte pieken.
  4. Voeg al kloppend beetje bij beetje de fijne kristalsuiker toe.
  5. Klop op lagere snelheid door tot de suiker is opgelost en het eiwit stijf en glanzend is.
  6. Meng het amandelmeel, de poedersuiker, de bloem en het zout door elkaar en spatel in 2 delen voorzichtig door het eiwit.
  7. Schep het mengsel in de spuitzak en spuit ± 40 staafjes van ± 5 cm lang op het bakpapier.
  8. Druk eventuele puntjes met een natte vinger plat. Bestrooi de deegstaafjes met het amandelschaafsel en bak ze in het midden van de oven in ± 15 min. heel lichtbruin.
  9. Laat helemaal afkoelen. Wrijf de abrikozenjam door een zeef.
  10. Bestrijk er de platte kant van de helft van de koekjes mee.
  11. Druk de rest van de koekjes er tegenaan en laat ± 10 min. rusten.
  12. Smelt intussen voor het chocoladeglazuur driekwart van de chocolade in een kom boven kokend water (zorg dat de kom het water niet raakt).
  13. Neem van het vuur en roer er de rest van de chocolade door.
  14. Blijf roeren tot de chocolade gesmolten is.
  15. Doop de uiteinden van de bokkenpootjes in de chocolade en schud telkens voorzichtig de overtollige chocolade af.
  16. Versier met het bladgoud en laat ze op bakpapier opstijven.
  17. Bewaar ze in een luchtdichte trommel.

‘Extra veel smaak’-tip: roer nog 50 g door suiker gerolde gehakte stemgember door de abrikozenjam.

Dat ziet er kerstig uit!

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-52. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Recepten | Dosia Brewer en Gees van Asperen
Productie | Colette Beyne
Fotografie | Maarten van der Wal
Foodstyling | Gees van Asperen

Ook interessant