Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Kers(t) op de taart

kersttaart_u.png

De taart (of cake, eigenlijk) die prominent op de cover prijkt van de Culinaire special van Margriet More is niet alleen een lust voor het óóg… Proeven? Zo maak je ’m.

Benodigheden voor 6 personen

Voor de cake

  • 5 eieren
  • 300 g suiker
  • 300 ml melk
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 400 g bloem
  • 3 tl bakpoeder
  • 150 g amandelspijs, in stukjes
  • 50 ml slagroom
  • ½ tl kaneel
  • 150 g amandelschaafsel

Voor de vulling

  • 150 g amandelschaafsel
  • 700 ml slagroom
  • 1 blikje mandarijnpartjes op sap (ca. 310 g), uitgelekt
  • 2 zakjes slagroomversteviger
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 40 g suiker
  • poedersuiker om te bestuiven

Bereidingswijze

Extra nodig: springvorm (Ø 26 cm) bekleed met bakpapier, (hand)mixer, staafmixer, taartrooster

Verwarm de oven voor op 200°C. Klop voor de cake de eieren met de suiker in een beslagkom tot een bleek, romig mengsel. Klop er de melk en de zonnebloemolie door. Zeef de bloem en bakpoeder boven de kom en schep er luchtig door. Schep een derde van het beslag in de beklede springvorm. Doe de amandelspijs met de 50 ml slagroom in een maatbeker en pureer kort met de staafmixer. Voeg de kaneel en het amandelschaafsel toe en pureer nog even kort. Verdeel een derde van de amandelcrème over het cakebeslag. Bak de cakelaag in 15-20 min. gaar en lichtbruin. Laat iets afkoelen, haal uit de springvorm en gebruik de vorm om de volgende cakelaag in te bakken. Herhaal tot je 3 cakelagen hebt gebakken. Heb je meerdere springvormen in het juiste formaat? Bak de lagen dan gelijktijdig. Laat de cakelagen op een taartrooster helemaal afkoelen. Rooster ondertussen voor de vulling het amandelschaafsel in een droge koekenpan lichtbruin en zet apart. Doe de slagroom in een grote kom met de slagroomversteviger, vanillesuiker en de suiker en klop stijf. Leg een cakelaag op een taartschaal of groot bord. Bestrijk de cake met de helft van de slagroom en verdeel er de helft van de mandarijnpartjes over. Leg er een tweede cakelaag bovenop, bestrijk met de resterende room en beleg met de rest van de mandarijn. Dek af met de laatste (mooiste) cakelaag en zet de taart minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven. Bestrooi de taart voor het serveren met het geroosterde amandelschaafsel en bestrooi royaal met poedersuiker. Snijd in punten.

Bereidingstijd: 50 – 90 min. + 2½ uur wachttijd

 

De Margriet More Culinaire special 2014 kun je bestellen op 123tijdschrift.nl

MargrietMore Culinair_388X507

In deze Margriet More Culinaire special o.a.:

  •  36 feestrecepten, inclusief twee complete feestmenu’s!
  • Mét exclusief kerstverhaal van Ronald Giphart
  • Meer dan 62 tips voor stralende feestdagen
  • Zo kom je stressloos de feestdagen door
  • 3 kookvirtuozen delen hun diners
  • Zelfmaken: betover je huis met lichtjes
  • 50 feestitems voor een stralend uiterlijk
  • De mooiste droomtaarten maak je zélf
  • Goed om te weten: tafeletiquette

 

 

Ook interessant