Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Kalfsgehaktballen met bladselderij

kalfsgehaktballen-met-bladselderij.jpg

Een heerlijke gehaktbal is natuurlijk typisch Hollands.

Maak je handen nat voordat je een bal gaat vormen. Zo voorkom je dat het vlees aan je handen blijft plakken.

In het voorjaar is kalfsvlees volop verkrijgbaar zoals kalfsgehakt. Het recept hieronder komt uit het kookboek Lekker Hollands.

Recept voor kalfsgehaktballen voor 4 personen


Yolanda: ‘ik vind een gehaktbal het lekkerst als deze een ‘beet’ heeft. Deze kalfsgehaktballen met bladselderij zijn gemaakt van grof gedraaid gehakt (dit kun je gewoon aan de slager vragen). Het kalfsgehakt maakt deze ballen extra bijzonder’.

Ingrediënten



  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 bospenen in kleine blokjes
  • 1 sneetje zuurdesembrood, in blokjes
  • 500 g kalfsgehakt (grof gedraaid)
  • 1 ei
  • 3 eetlepels fijngehakte bladselderij
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 dl witte wijn


Bereiding


1. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui, knoflook en wortel 5 minuten op een matig vuur. Laat het mengsel op een bord een klein beetje afkoelen.
2. Kneed in een kom het gehakt met alle ingredënten, behalve de boter en wijn, door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel het gehakt in 10 gelijke porties en vorm er met je handen mooie ballen van.
3. Verhit de boter in een braadpan. Bak de gehaktballen romdom bruin aan, leg een deksel op de pan en braad de ballen op een vrij lag vuur in ongeveer 15 minuten gaar.
4. Haal de gehaktballen uit de pan en verdeel ze over vier (liefst voorverwarmde) borden. Schenk de witte wijn in de pan en roer alle aanbaksels van de bodem los. Kook de jus 1 minuut door. Serveer de jus bij de gehaktallen.




Tip

Maak gerust meer gehaktballen dan nodig. Met de ballen die overblijven, maak je de volgende dag een lekker broodje klaar. Roer een beetje Dijon-mosterd door wat mayonaise en smeer dat op een sneetje brood. Leg er plakjes gehaktbal en een paar blaadjes rucola op en je lunch is klaar!


 

Ook interessant