Kaas, wie is er niet dol op? Maar voor de beste smaakbeleving kun je kaas beter eerst een half uurtje laten ‘opwarmen’.
Op brood of een toastje, als garnering of gewoon zo uit het vuistje; we kunnen ons bijna geen maaltijd of feestje zónder kaas voorstellen. Het enige minpuntje is dat je het in de koelkast moet bewaren. En koude kaas heeft minder smaak en geur.
Half uurtje ‘opwarmen’
Maar er is ook goed nieuws. Als je de kaas op kamertemperatuur laat komen, komen alle smaak- en geuraroma’s weer vrij. Volgens het Voedingscentrum kun je kaas daarom het beste ‘ruim voor het eten’ uit de koelkast halen. Bronnen spreken over minimaal een half uur. Tenzij je niet zo dol bent op de geur van Franse schimmelkaasjes natuurlijk.
Zwetende kaas
Waarom kaas dan toch in de koelkast bewaren? Omdat het dan langer houdbaar blijft. Bij temperaturen boven de 20 ºC gaat de kaas ‘zweten’. En hoe vetter de kaas, hoe meer hij zweet. Voor harde kaas betekent dit verlies van vocht en vet, dus kwaliteitsverlies. Kaas die je buiten de koelkast bewaart gaat ook sneller schimmelen. Dat geldt evengoed voor schimmelkaasjes.
Hoe lang is kaas houdbaar?
Bewaar kaas daarom bij voorkeur in een gesloten verpakking in de koelkast. Verpakt in kaaspapier of folie is jonge of jong belegen kaas ongeveer één week houdbaar in de koelkast. Belegen en oude kaas blijven op die manier twee weken goed. Plakken kaas en geraspte kaas zijn na openen ongeveer drie dagen houdbaar.