Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Feit of fabel: draagt kaas eten voor het slapen bij een betere nachtrust?

kaas-eten-voor-slapen.jpg

Misschien ken je de beweringen wel dat je van kaas eten voor het slapen nachtmerries zou krijgen. Ook zou je er een stuk onrustiger door slapen. Dat terwijl het volgens anderen juist zou bijdragen aan een betere nachtrust. Wat is nou een fabel en wat is een feit? Zó zit het.  

En waar komt het fabeltje dan vandaan? 

Kaas eten voor het slapen 

Dat kaasplankje laat op de avond, dat kun je voortaan met een gerust hart opeten. Het blijkt namelijk een fabeltje te zijn dat je hier slecht door zou slapen of zelfs nachtmerries van zou krijgen. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat kaas eten voor het slapen wél bijdraagt aan een betere nachtrust. Vooral vetarme kazen hebben effect. Dat komt omdat hierin veel van het aminozuur tryptofaan zit. Dat stimuleert de afgifte van het hormoon serotonine in je lichaam. Dat is een gelukshormoon. Wanneer je te weinig serotonine aanmaakt kun je boos, bang of angstig worden en last krijgen van slaapproblemen. Door zo’n extra shotje geluksgevoel van dit hormoon in kaas slaap je dus juist als een roosje. 

Calcium

Daarnaast zit er in kaas ook calcium, dat verlaagt onder andere stress en werkt ontspannend voor je zenuwstelsel. Zeker als je ’s nachts vaak ligt te piekeren zou het calcium in kaas bevorderlijk moeten werken om je slaap sneller te vatten. Daarnaast helpt calcium je lichaam ook weer bij het opnemen van die tryptofaan. Dubbel zo goed dus. Mocht je het een keer willen proberen, dan raadt The National Sleep Foundation aan om cottage cheese, ook wel Hüttenkäse, te eten. Dat kan voor het slapen gaan, maar ook als midnight snack. 

Lees ook: Welke kaassoort is de meest gezonde keuze?

Nachtmerries van kaas

Waar het eeuwenoude fabeltje vandaan komt dat je nachtmerries zou krijgen als je voor het slapen kaas eet, dat is niet helemaal duidelijk. Maar al in 2005 werd dit door een Britse studie ontkracht. De testpersonen hadden na het eten van kaas geen enge dromen en sliepen juist beter. Wel konden ze hun dromen de volgende dag een stuk beter herinneren dan normaal. Daarnaast hadden sommige proefpersonen ook eigenaardigere dromen dan gebruikelijk. Maar dit waren volgens hen geen onaangename dromen of nachtmerries. Maar mogelijk is dat wel de oorsprong van de mythe. Toch heeft volgens een andere studie uit 2015 dat in het tijdschrift Frontiers in Psychology werd gepubliceerd, voeding zeer weinig invloed op de kans op dromen of nachtmerries. Hoe levendig je er nou wel of niet van gaat dromen, je valt door kaas in ieder geval beter van in slaap.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Livestrong, Slaapgoeroe, AD
Beeld | Getty Images

Margriet 50 ligt nu in de winkel! Met deze week: de Grote December cadeautjesgids, alles over blij zijn met jezelf, feestmode (ook voor grote maten) en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant