Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Jij mag ’t zeggen: hartige kwarktaart

Fijn dat jullie deze week zo eensgezind zijn! We maken dus een lekkere hartige taart die net even anders is door de gerookte vis. Esther, voor een light-accent heb ik de gebruikelijke room vervangen door kwark. Je kunt natuurlijk ook crème fraîche halfvet of kookroom light gebruiken. Voor nog een beetje slanker, neem je minder kaas of een 20+ of 30+ variant. Mijn voorkeur gaat uit naar minder, de slankere kazen zijn vaak minder van smaak.

Omdat het vrijdag is maken we een vistaart. Je kunt de gerookte forel of paling ook vervangen door 125 g gerookte spekjes die je in een droge koekenpan knapperig bakt. Of door hamreepjes of gerookte kip. Of, voor een vegetarische variant, door reepjes zongedroogde tomaat of een handje gehakte ongezouten (cashew)noten. In combinatie met spekjes, zongedroogde tomaat of noten is een pittige kaas zoals verkruimelde roquefort trouwens ook lekker.

Hartige kwarktaart met broccoli en gerookte vis, voor 4 personen:

4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
300 gram broccoliroosjes
zout, peper
100 gram gerookte forel of paling, in reepjes
3 eieren
150 gram kwark
2 el verse dille, fijngehakt
100 gram belegen kaas

Extra nodig: ingevette quichevorm van 24 cm ø

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien op het aanrecht. Verwarm de oven voor op 200°C. Kook de broccoli in weinig water met zout beetgaar. Giet af en laat de broccoli goed uitlekken. Leg de plakjes deeg op elkaar (verwijder het folietje!) en rol ze uit tot een deeglap waarmee je de bodem en rand van je quichevorm kunt bekleden. Snijd de rand eventueel iets bij. Verdeel de broccoli en de forel over de deegbodem. Klop de eieren los met de kwark, de dille, helft van de kaas en wat peper en zout. Giet het kwarkeimengsel over de vulling en bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Bak de hartige kwarktaart in 35-40 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven. Laat de taart 5 minuten staan. Dat maakt dat je de taart gemakkelijker uit de vorm haalt en in mooiere punten kunt snijden. Lekker met een tomatensalade met frisse citroenvinaigrette.

En -terwijl de taart in de oven staat- kun je je huis nog net even een laatste zuigbeurt geven voor het weekend. Of alvast een wijntje inschenken. Lekker weekend!

Ook interessant