Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Jij mag ’t zeggen: gegratineerde witlofschotel met ham&kaas

Snert, stamppot, witte of Chinese kool, lasagne met een niet te zware saus, witlof en ham… Jullie maken het me niet makkelijk. Wat vinden jullie van gegratineerde witlofschotel met ham & kaas?

Leonie, de witlof kun je vervangen door roergebakken witte of Chinese kool (ca. 5 minuten). Jij mengt de ham door de aardappelpuree en het karwijzaad door de kool. Dan schep je in een ovenschaal de helft van de aardappelpuree. Je verdeelt de kool hierover en dekt de kool af met de andere helft aardappelpuree. Verdeel hierover de kaas en gratineer je schotel net als de witlofschotel in de oven.

Wie niet van karwijzaad houdt, neemt verse tijm of dragon. In plaats van karwijzaad door de schotel te mengen kun je ook komijnekaas nemen.

Gegratineerde witlofstamppot met ham & kaas, voor 2 personen:

500-750 gram kruimige aardappelen, geschild en in stukken
2 stronkjes witlof
2-3 el crème fraîche
150 gram gerookte achterham
1/2 el karwijzaad (kummel)
100 gram geraspte belegen kaas

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kook de aardappelen in weinig water met zout beetgaar. Snijd terwijl de aardappelen koken de witlof en ham in smalle reepjes. Stamp de aardappelen en roer er de crème fraîche door. Schep de witlof, de ham en het karwijzaad door de puree en breng op smaak met zout en peper. Schep de witlofstamppot in een ovenschaal en bestrooi met de kaas. Gratineer de witlofschotel in de voorverwarmde oven in ca. 20 minuten tot de kaas lichtbruin is. Zorg dat de kaas niet te donker kleurt, dan ontstaat er een bitter smaakje. Serveer met je favoriete mosterd.

Volgende week ga ik de uitdaging weer aan, ben benieuwd wat jullie dan willen eten!

Ook interessant