Eten

Supergezond en erg geel: jamu. Wat is het en hoe maak je het?

wat-is-jamu.jpg

Ben je opzoek naar een echte oppepper voor je gezondheid? Probeer dan eens jamu. Dit oorspronkelijk Indonesische gele kruidendrankje wordt steeds populairder en wij snappen inmiddels wel waarom. 

Een shotje jamu zou wonderen moeten doen voor je immuunsysteem en nog veel meer.

Wat is jamu en wat zijn de gezondheidsvoordelen? 

In Indonesië zweren ze bij deze supergezonde gele drank, dat je immuunsysteem een ware oppepper schijnt te geven. Het is een eeuwenoud recept dat voortkomt uit de traditionele geneeskunde. Het zou ontstekingsremmend en bloedzuiverend werken, je cholesterol verlagen, goed zijn voor de spijsvertering, een hoge bloeddruk tegengaan, je lever ontgiften, griep verminderen, je botten en gewrichten gezond houden én ouderdomsziektes voorkomen. Oh ja, en jamu werkt ook nog tegen: reuma, diabetes, en verkleint de kans op een beroerte of een hartaanval. Een hele waslijst aan gezondheidsvoordelen dus. Of het echt al deze kwalen en ziektes aanpakt, dat laten we even in het midden, maar als we naar de ingrediëntenlijst kijken, kan het zeker geen kwaad om af en toe een shotje jamu te nemen. 

Lees ook: Dit zijn de gezondheidsvoordelen van ‘golden milk’

Zo maak je jamu

Het knalgele en vooral zure drankje doet je kaken even flink op elkaar klapperen. En qua gezondheidsvoordelen is het dan ook geen verrassing dat in het -door sommige verklaarde- wondermiddel kurkuma een hoofdrol speelt. En ook gember mag in je eigen jamu niet ontbreken. Gelukkig is zelf jamu maken niet moeilijk. Voor een halve liter kun je het onderstaande recept gebruiken. 

De ingrediënten 

Voor een homemade jamu heb je naast een halve liter fles ook een blender en een zeef nodig. En natuurlijk de volgende ingrediënten:

  • 120 gram gember
  • 5 kurkumawortels 
  • 300 ml water of een groot glas water
  • Een halve tot 2 citroenen (maak het zo zuur als je zelf wilt)
  • Scheutje olijfolie
  • Snufje (zwarte) peper
  • 1,5 tot 2 eetlepels agavesiroop of honing 

De olijfolie en zwarte peper lijken in het rijtje misschien wat vreemd, maar zijn erg belangrijk. Dat komt omdat de vetzuren hierin nodig zijn voor de optimale werking van de kurukuma. Snijd de gember en kurkumawortels in stukjes, maar schil ze niet, omdat je anders de geneeskrachtige werking misloopt. Schil de citroen(en) en stop alle ingrediënten vervolgens in de blender. Dit mix je minimaal één minuut op de hoogste stand, maar ga vooral langer door als er nog veel stukjes inzitten. Je kunt eventueel ook nog wat zoet fruit of sap aan je drankje toevoegen om het wat minder zuur te maken. Zeef vervolgens het geheel en laat het sap in de halve liter fles lopen. Je kunt de jamu het best in de koelkast bewaren (maximaal een week houdbaar) en elke dag een shotje of klein glaasje nemen om je immuunsysteem weer even flink op te krikken. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Tip van Jet, Moderne Hippies, I Love Health
Beeld | iStock

M20

Margriet 20 ligt in de winkels, met alles over (in je eentje) bewegen met de mooiste fiets- én wandelroutes in Nederland. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant