Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Italiaanse vleeswaren

italiaanse-vleeswaren.jpg

Ben jij ook zo dol op vleeswaren? Probeer deze Italiaanse soorten dan eens!

Italië staat niet alleen bekend om haar lekkere pasta’s en pizza’s, maar ook om de vele lekkere vleeswaren. We zochten voor jou alvast een aantal verrukkelijke soorten op! Handig voor als je in Italië bent, of het Italiaanse gevoel juist naar Nederland wilt halen.

Moeilijke namen
Door al deze verschillende soorten worst en vleeswaren met moeilijke namen is het begrijpelijk dat je niet meer precies weet wat je moet kopen. In Nederland kopen we gewoon boterhamworst of ham, in Italië komt er wat meer bij kijken. Daarom hebben we voor jou een aantal verschillende Italiaanse worst- en vleessoorten op een rijtje gezet.

Prosciutto
Prosciutto is een heerlijke ham (ook wel parmaham) die wordt gemaakt van het vlees van de achterpoot van een varken. Het langzame droogproces van de ham zorgt voor een zachte en subtiele smaak. Tip: Prosciutto wordt vaak gegeten als lekkere antipasti en smaakt erg goed om een stukje meloen. Drink er een rode, licht fruitige of witte, licht droge wijn bij!

Carpaccio
Carpaccio is oorspronkelijk dungesneden rauwe ossenhaas en wordt vaak geserveerd als voorgerecht. Het gerecht werd in 1950 bedacht in Venetië, maar is tegenwoordig ook volop verkrijgbaar in Nederland. Inmiddels zijn er veel varianten op het gerecht! Tip: drink bij de carpaccio een lekker glaasje fruitige rode Merlot uit Toscane.

Pancetta
Pancetta is de Italiaanse versie van spek. Toch is het niet zomaar spek zoals we dat in Nederland kennen. Het vlees wordt gekruid met allerlei specerijen, zoals nootmuskaat, jeneverbes, kruidnagel en kaneel. Pancetta smaakt hartig, maar heeft ook een zoet randje. Tip: Pancetta smaakt erg goed in pasta of op de pizza. Je kunt het vlees ook rauw eten.

Mortadella
Mortadella is een worst uit de Italiaanse stad Bologna. Voor het maken van deze grote, ronde worst wordt het varkensvlees meerdere keren fijngemalen. Vaak worden peperkorreltjes, pistachenootjes, knoflook of olijven toegevoegd. Tip: de worst smaakt heerlijk op een broodje, maar kan ook prima los gegeten worden of als voorgerecht.

Salami
Wie kent het niet. Een lekkere pizza of boterham met salami. Toch kun je nergens zulke lekkere salami eten als in Italië. Salami is een droge worst van varkensvlees, gekruid met knoflook, kruiden en specerijen. In Italië is er een variant op de gewone salami, namelijk Salami Milano. Dit is een mildere salami gemaakt van mager varkensvlees, rundvlees en varkensvet. Deze salami heeft een fijnere structuur. Tip: eet salami op pizza’s en brood of neem tussendoor een lekker plakje!

Welke vleeswaren vind jij het lekkerst?

Ook interessant