Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Dit is waarom je tong prikt na het eten van ananas

ananas.jpg

Lekker, een grote portie verse ananas. Alleen begint na een paar happen vaak je tong te prikkelen en voelt je gehemelte rauw aan. Wij leggen uit hoe dat komt.

Ananas is rijk aan bromelaïne, een enzym dat in een hoog tempo eiwitten afbreekt. Wanneer je in een stuk ananas bijt, start dit proces onmiddellijk. Door die afbraak van eiwitten voelt het tere vlees van je gehemelte snel ruw en pijnlijk aan, leggen ze uit op libelle-lekker.be. Gelukkig herstelt ons gehemelte zo snel dat je de volgende dag gewoon weer van deze verse vrucht kunt eten.

Geneeskrachtige werking

Vooral de stam van de ananas zit vol bromelaïne. En hoewel dat enzym dus wat prikkelende bijwerkingen heeft, zit het ook vol geneeskrachtige eigenschappen. Zo helpt bromelaïne goed tegen indigestie (een storing van de spijsvertering als gevolg van een kleine overbelasting van de maag, zoals bijvoorbeeld te snel, te veel, te vet en te sterk gekruid eten), juist omdat het snel eiwitten afbreekt. Bovendien is het enzym een natuurlijke ontstekingsremmer.

Ananas verhitten

Heb je geen zin in een prikkelende tong of een gehemelte dat rauw aanvoelt? Maar wel in ananas? Zorg er dan voor dat je de vrucht goed bakt, grilt of kookt. Door de hitte wordt de bromelaïne afgebroken. Heb je toch het liefst een stuk verse ananas? Snijd dan al het vruchtvlees rond de stam af, omdat die de grootste dosis van het prikkende stofje bevat. Let wel: doe dit nauwkeurig. Zelfs een kleine hoeveelheid bromelaïne kan al voor irritatie zorgen.

Zin om te knutselen? Zo tover je een wijnfles om in een prachtige ananas.

Bron | libelle-lekker.be
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Ook interessant om te bekijken

Handig: zó verwijder je in een handomdraai glitternagellak van je nagels.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant