Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Inmaken van groente: zó doe je dat!

inmaken-groente.png

Ooit was het bittere noodzaak om groente in te maken voor de winter, omdat er anders niets te eten was. Tegenwoordig wordt het gedaan omdat het een leuk resultaat oplevert. 

Met zoetzuur

Voor het inmaken van groente hoef je alleen wat azijn en/of suiker in huis te hebben. Dit zijn ingrediënten, die net als zout, al vanouds worden gebruikt als conserveermiddelen om groente langer houdbaar te maken. Om groente in zoetzuur te bewaren kook je het heel even in een mengsel van azijn met suiker en kruiden.

Maak bijvoorbeeld komkommer in zoetzuur. Snijd de komkommer in de lengte in vieren en verwijder de zaadjes. Snijd daarna in kwarten, bestrooi met zout en laat 4-6 uur liggen. Breng daarna in een hapjespan de suiker, 400 ml witte azijn en een lepel mosterd aan de kook. Dep de komkommer droog en leg die in de hapjespan om 5 minuten mee te laten pruttelen. Haal de komkommer uit de pan en doe de stukken in een pot. Kook het mengsel op hoog vuur nog een beetje in, voeg dat ook toe aan het potje en sluit goed af. Bewaar de potten in de koelkast. Je kunt het 3 – 4 weken bewaren.

Chutney

Ook kun je op basis van azijn en suiker een chutney maken met verschillende soorten groente. Hiervoor laat je de gesneden groente even sudderen met azijn, suiker en pittige kruiden. Laat het mengsel inkoken tot een dikke chutney. Roer regelmatig door en schep daarna de chutney in de potten.

Auberginechutney met tomaten
(voor 4 personen)

Ingrediënten
– 2 aubergines
– 1 grote tomaat
– 1 ui
– 1 teen knoflook, geperst
– 1 eetlepel (basterd)suiker
– 2 eetlepels olijfolie
– 2 eetlepels rodewijnazijn
– peper & zout

Zo maak je het
Snijd de aubergines, tomaat en de ui in blokjes. Verhit de olie in een steelpan en bak de ui op een matig vuur. Voeg ook de aubergines toe en bak nog eens 5 minuten. Daarna voeg je de knoflook, tomaten, azijn, zout en suiker toe en laat je het mengsel 40-50 minuten inkoken tot een dikke chutney. Haal de pan van het vuur, schep de chutney in de potjes en sluit het deksel. Zet de potten 5 minuten op de kop en keer ze daarna weer om. Laat de chutney verder afkoelen. Je kunt deze chutney twee tot drie weken bewaren.

Schone potten
Als je aan de slag gaat om groente in te maken of een chutney te maken, is het belangrijk dat je schone potten hebt waar je het in kunt bewaren. Ontsmet eerder gebruikte potten dus goed met heet water en wat soda en vergeet de deksel niet. Spoel daarna af en laat ze uitlekken op een schone theedoek. Ook kun je de potjes mee laten draaien in de vaatwasser.

Ook interessant