Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Inktvis met zwarte saus

inktvis-met-zwarte-saus.jpg

Wie wel eens in Venetië is geweest, weet vast wel hoe dol de venetianen zijn op hun gerechten met zwarte inkt.

Het klinkt misschien allemaal heel erg heftig. Maar het is niet moeilijk, alleen heb je een beetje lef nodig om de inkt uit de inktvis te verzamelen.

Met dit kleine beetje inkt verander je een gewone risotto of spaghetti in een dramatisch zwart uitziend culinair hoogstandje. En eenmaal geproefd, wil je nooit meer anders. Verse inktzakjes kun je trouwens ook kant-en-klaar bij de visboer bestellen. Wist je trouwens dat ze in Spanje ook het trucje kennen met de zwarte inkt. Alleen heet het daar arroz negro.

Dit gerecht komt uit de Italiaanse Keuken van Claudia Roden.



Recept inktvis met zwarte saus (voor 4 personen)

1 kg inktvis of pijlinktvis, met of zonder inktzak
1/2 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
2-3 eetlepels olijfolie
125 ml droge witte wijn
evt. 1 eetlepel tomatenpuree
zout en zwarte peper
4 eetlepels fijngehakte peterselie

Bereiding:

Scheid de zak en de tentakels van de inktvis en verwijder het kraakbeen. Bewaar eventueel de kleine donkere en zilverachtige inktzak. Snijd de lichaamszak in reepjes, snijd de tentakels van de kop en snijd deze eventueel ook in stukjes. Fruit de ui en knoflook in een grote pan in de hete olie, tot de ui glazig ziet.

Doe de inktvis erbij en laat deze, onder regelmatig omscheppen, enkele minuten meefruiten. Giet de wijn en de inkt in de pan, voeg de tomatenpuree en breng het geheel op smaak met peper. Laat de inktvis 20 tot 30 minuten zachtjes koken. Als de saus te dik wordt kun je wat water toevoegen. Roer de peterselie erdoor en dien direct op met tagliatelle of fettucini.

Voor risotto met inktvis. Roer 275 g risottorijst door de saus en laat deze 20 minuten onder regelmatig roeren en toevoegen van water of visbouillon (ongeveer een liter) doorkoken tot de rijst al dente is. Er moet nog een kleine hoeveelheid vocht overblijven.

Ook interessant