Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Déze ingrediënten voor het kerstdiner kun je nu alvast kopen

deze-ingredienten-voor-het-kerstdiner-kun-je-nu-alvast-kopen.jpg

Hoewel je dit jaar geen kerstdiner hoeft te serveren voor de hele familie, zul je -net als ieder jaar- wél de supermarkt moeten trotseren om inkopen te doen voor tijdens de feestdagen. Geen pretje, zeker niet tijdens de lockdown. Gelukkig zijn veel ingrediënten -voor populaire recepten tijdens kerst- lang houdbaar, dus waarom sla je die nu niet alvast in?

Déze negen kerstingrediënten kun je nu alvast in huis halen. Koop natuurlijk wel alleen de hoeveelheid die je echt gaat gebruiken tijdens de feestdagen; het is niet de bedoeling dat we ook tijdens de nieuwe lockdown weer gaan hamsteren.

1. Bladerdeeg

Bladerdeeghapjes zijn altijd een hit tijdens de kerstdagen, net als hartige taarten en kaasstengels. Niet zo gek dus dat het vriesvak met bladerdeeg vaak leeg is rondom de feestdagen. Daarom is het slim om de volgende keer dat je in de supermarket bent, vast een pakje of twee mee te nemen. Meestal ligt bladerdeeg in de vriezer en kun je het nog maanden bewaren; die komen de twee weken tot kerst dus gemakkelijk door.

2. Sausjes

Of je nu gaat gourmetten of juist traditioneel een kalkoen serveert: de kans is groot dat je tijdens de kerstdagen saus wilt serveren. Denk aan pepersaus, champignonsaus of een lekkere variant met rode wijn. Of je nu gaat voor vers of een variant uit een pakje: veel ingrediënten voor de sausjes die we eten tijdens de kerst zijn lang houdbaar. Saus uit een zakje of bakje kun je natuurlijk vast kopen en in de voorraadkast bewaren. Voor verse saus kun je ook al het nodige vooraf inslaan. Denk bijvoorbeeld aan: houdbare room, rode wijn, bouillon of gedroogde kruiden. Scheelt weer een tripje naar de supermarkt op een later moment.

3. Afbakbroodjes

Vers gebakken broodjes bij het kerstontbijt of juist een stokbrood met kruidenboter bij het gourmetten: afbakbroodjes eten veel van ons tijdens de kerstdagen. En gelukkig is ook dit één van die ingrediënten die je al even voor de kerst kunt kopen, omdat het lang houdbaar is.

Lees ook:
6x zo kun je je keuken nu al kerstklaar maken

4. Kaneelstokjes

Ook stoofpeertjes mogen natuurlijk niet missen tijdens het kerstdiner. En daarvoor heb je een belangrijk ingrediënt nodig, dat je de rest van het jaar waarschijnlijk een stuk minder vaak koopt: kaneelstokjes. Ook deze kun je lang bewaren: dit belangrijke ingrediënt voor kerst is minimaal acht tot tien maanden houdbaar. Geen zorgen dus; deze zullen het gemakkelijk halen tot de feestdagen. Ook de peertjes kun je trouwens alvast kopen, als je deze tot de kerst op een droge, donkere plek bewaard.

5. Vlees

Misschien verwacht je vlees niet in deze lijst, maar toch zou je dat best nu al kunnen kopen voor de feestdagen. Vers vlees is vaak het lekkerst, maar als je in verband met drukte of je gezondheid liever niet last minute naar de supermarkt gaat, kun je het ook nu al halen. Vries het direct na de inkoop in en ontdooi het voor je begint aan het bereiden van het kerstdiner. Zo kun je veilig een lekker kerstmaal op tafel zetten.

6. Bloem en zelfrijzend bakmeel

Als je van plan bent tijdens de kerst te gaan bakken, kun je ook de ingrediënten hiervoor beter alvast meenemen in de supermarkt. Bloem en zelfrijzend bakmeel zijn bijvoorbeeld heel lang houdbaar, net als bakpoeder of baking soda. Ook chocolate chips, spijs of rozijnen kun je lang bewaren.

7. Kerstkransjes en -koekjes

Wat is een kerst zonder kerstkransjes, chocolaatjes en lekkere koekjes? Zeker dit jaar mogen we onszelf wel wat extra verwennen. Ook deze kerstlekkernijen kun je al ruim voor de feestdagen inslaan; Meestal zijn ze nog maanden na kerst houdbaar.

8. Wijn

Een wijntje bij het kerstdiner kan ook niet missen. Ga jij dit jaar voor rood, wit of toch liever bubbels? Ook wijn kun je lang bewaren. Sterker nog: hoe langer, hoe beter! Deze week kun je dus best vast een paar flessen meenemen. Ga je liever voor iets sterkers? Ook de slijterij is de komende weken nog gewoon open.

9. Folie, keukenrol en servetten

We geven toe dat dit niet écht valt onder ingrediënten voor het kerstdiner, maar het zijn wél producten die je twee weken van te voren al kunt meenemen, tijdens je wekelijkse boodschappentrip. Tijdens de kerstdagen gaat er vaak flink wat folie doorheen, bij het voorbereiden van het eten. En wat denk je van de keukenrol, die ervoor zorgt dat je na de feestdagen geen enorme berg vaatdoekjes hoeft te wassen? Zeker onmisbaar tijdens de kerst.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

Margriet extra winter

Margriet Extra: winter ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet kerstverhaal, winterpuzzels, cadeaukaartjes, gezond de winter doorkomen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant